Kazı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan, antik kentten çıkartılan eserlerin muhafaza edildiği kazıevi deposunda geçen yıl meydana gelen hırsızlık olayı nedeniyle açılan soruşturma nedeniyle izin verilmediğini savunarak, "Bizi neden engeleyip, sorumlu tutmaya çalıştıklarını anlamış değiliz. Alakamız olmayan bir konuyla ilgili alınmış bir karar sözkonusu" dedi.

2008 ve 2009 yıllarında Türkiye’de devam eden 120 kazı arasında en çok eserin çıkartıldığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından eser şampiyonu ilan edilen ve sezonda yerli ve yabancı 10 bin kişinin gezdiği Lagina Antik Kenti’nde kazı izni verilmemesi şoku yaşanıyor. Kazı başkanlığını yürüten Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne defalarca müracaatta bulunduğunu, ancak geçen hafta ulaşan olumsuz yanıtla şoke olduklarını söyledi. Kazı bölgesine 3 kilometre uzaklıktaki belde merkezinde bulunan kazıevi deposunda geçen yıl 21 Kasım’da yaşanan hırsızlık olayı bahane edilerek kazılara izin verilmediğini savunan Prof. Dr.Tırpan, "Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü kazı çalışması talebimize, yaşanan hırsızlık olayı nedeniyle teftiş kurulu tarafından açılan soruşturma nedeniyle izin verilmediğini bildirdi. Lagina 2008-2009 yıllarında Türkiye'de eser şampiyonu olmuş çok önemli bir kazı bölgesidir. Ayrıca kazıevi deposu 2009 yılından bu yana Muğla Müze Müdürlüğü’ne aittir ve hırsızlığın yaşandığı dönemde de buranın anahtarı kendilerindeydi. Bizi neden engeleyip, sorumlu tutmaya çalıştıklarını anlamış değiliz. Alakamız olmayan bir konuyla ilgili alınmış bir karar sözkonusu" diye konuştu.

KİLİTLER KIRILARAK DEPOYA GİRİLMİŞTİ


Lagina kazıevi deposuna geçen yıl 21 Kasım’da kilitleri kırılarak girilmişti. Muğla ve Milas müze müdürleri, iki arkeolog ve Lagina Kazı Başkanı Tırpan’dan oluşan komisyon, bazı eserlerin eksik olduğunu tespit etmişti. Bu eserlerin tutulan kayıtlardaki eşleştirmede bulunamaması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, olayı araştırmak üzere müfettiş görevlendirmişti.

Bu arada, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, 25 Ocak’ta İzmir kent merkezinde düzenlenen 'kredi kartı sahteciliği' operasyonu kapsamında gözaltına alınan 19 kişi arasında bulunan ve Yatağan’daki kazıevi deposundan hırsızlık yaptıkları iddia edilen şüpheliler R.Ö. ve Z.S., Yatağan İlçe Jandarma Komutanlığı’nda ifadelerinin alınmasının ardından, çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Operasyon kapsamında jandarma ekiplerince Muğla’ya getirilen farklı dönemlere ait 18 parça tarihi eser Muğla Müzesi’ne teslim edilmişti.