Maden faciasının meydana geldiği ocağı çalıştıran Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Işıklar Maden Ocağı, müfettişlerin olumlu rapor vermesi üzerine işçiler 15 Ekim'de işbaşı yaptı. Dün gündüz vardiyasında ocağın 3'ncü ve 4'ncü ayağında karbon monoksit gazının yükselmesinin sonucu yangın çıktı. Çıkan yangın sonrası işçilerin tahliye edilmesinin ardından yangının büyümemesi ve önlenmesi için 3'ncü ve 4'ncü ayaklara duvar örülmeye başlanıldığı bildirildi. Yangında ölen ya da yaralanan işçinin olmadığı öğrenildi.

10 GÜN KAPALI KALACAK

Soma İlçesi'nde, 301 işçinin yaşamını yitirdiği madenin işletmecisi olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Işıklar ocağında başlayan yangın nedeniyle, üretim durdu. Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı, ücret alamayan işçilerin geçen hafta 2 gün eyleme gitmesi nedeniyle üretim yapılamayan ocakta, karbonmonoksit, hem de metan gazı değerlerinde yükselme olduğu tespit edilince üretimin durduğunu, galeri girişlerinin oksijen girmemesi için kapatıldığını 10 gün sonra ekiplerin tekrar kontrol edip karar vereceklerini açıkladı.

Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Işıklar Maden Ocağı da, kazadan sonra kapatıldı. Yaklaşık 5 ay kapalı kalan ocak, gerekli düzenlemelerin yapılması ardından müfettişlerden gelen olumlu rapor üzerine geçen 15 Ekim'de tekrar açılarak üretim başladı. Ancak, geçen hafta içerisinde, şirketin ücret ve primlerini ödemediğini gerekçe gösteren işçiler, 2 gün süreyle iş bıraktı. Ücretlerin yatırılması ve iş bırakma eyleminin sona erkesi üzerine ocağa bir kez daha giren işçiler, üretime başladıkları sırada güvenlik elemanlarınca ölçümler yapıldı. Bu ölçümlerde, karbonmonoksit gazının 50 olan güvenlik sınırını aşıp 60 PPM'in üzerine çıktığı, yine metan gazınında da yükselme olduğu saptandı.

Bu tespit ardından uyarı üzerine, şirket faaliyetin sürdüğü, 3'üncü ve 4'üncü ayaklardaki üretime ara verdi. Yangın öncesi kızışma ya da kömürün kor olarak yanmasını işaret eden bu gelişme üzerine, iki galerinin önüne de oksijen girişini engellemek için 'Barajlama' olarak adlandırılan duvar görüldü. Kömür üretimi yapan işçilerin ocaktan ayrıldıkları, güvenlik ve yangın söndürme ekiplerinin çalışmalarının ise, devam ettiği açıklandı. Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ise, üretimin durduğunu doğruladı. Atçı, şöyle dedi:

"İşçiler maaşlarını alamadıkları için iki gün greve gitti. Bunun sonrasında tekrar ocağa girdiklerinde değerlerin, çalışma sınırının üzerinde olduğunu farketmişler. Üretimde durmuş, halen çalışmalar sürüyor ama şirket yetkililerinin bana verdiği bilgiye göre, ocak yaklaşık 10 gün kapalı kalacak. Bu sürenin sonrasında ekipler, duvarı açıp tekrar ölçüm yapacaklar, ona göre de çalışmalarını yanlandırıcekler. Ancak bu gelişme üzerine, ocağın bir süre kapalı kalacağı görülüyor."