Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı, geçen 11 Haziran'da belediyeden alınarak yabancı kuruluşunda ortak olduğu özel bir şirkete verildi. Bunun üzerine çevreciler ayaklandı. İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP), imza kampanyası başlattı. İztuzu Plajı Boğazağzı Günübirlik Alanı'nın kamuoyu bilgilendirilmeden, ihale yapılmadan kiralandığını ve Ortaca Belediyesi'nin taleplerinin yok sayıldığını öne sürülüp, hukuk mücadelesi başlatıldı. Ortaca Belediye Başkanlığı, Ortaca Kaymakamlığı aleyhine Muğla İdare Mahkemesi'ne açtı. mahkeme 23 Haziran'da oybirliğiyle dava konusu ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Aynı mahkeme itirazlar üzerine aldığı ikinci bir kararla durdurma kararını 29 Eylül'de kaldırdı. Mahkeminin bu kararı üzerine Valilik, geçen 6 Kasım'da Kaymakamlığı İztuzu'nun boşaltılması için bir yazı gönderdi. 18 Kasım'da Ortaca Belediyesi'ne gönderilen Kaymakam Hüseyin Yılmaz imzalı yazıyla, doğal SİT alanları ile özel çevre koruma bölgesinde bulunan devletin hüküm ve tasarrufu altındaki günübirlik alan ve tesislerin boşaltılarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim edilmesi istedi.

Yazıda, 'Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerine teslimi işlemlerinde ilçemiz Mal Müdürlüğü personeli V.H.K.İ. Mustafa Uysal ve Kadastro Birimi personeli kadastro Teknisyeni Özgür Özüdoğru görevlendirilmiştir. Söz konusu yerlerin 20 Kasım Perşembe günü (Sarıgerme kumsalı için saat 15.00'de, Dalyan'daki yerler için saat 16.00'da) mahallinde yapılacak boşaltma ve teslim işlemleri ile ilgili olarak söz konusu yerlerde belediyenize ait eşya vs. boşaltılarak teslime hazır hale getirilmesi ve teslim işlemleri esnasında belediyenizi temsilen yetkili bir personel bulundurulması hususlarında bilgi ve gereğini rica ederim' denildi.

BOŞALTILMASI İSTENEN YERLER

Valiliğin talimatında boşaltılması istenen günü birlik tesisalanları arasında İztuzu Plajı'nının her iki ucundaki iki ayrı günübirlik alan ve tesisler, iskeleleri, Dalyan Kanalı'ndaki iskeleler, Marmaris, Fethiye gibi ilçelerden gelen büyük teknelerin yanaştığı Delikli Ada Yüzer İskele, Dalyanağzı Kumsalı Kanal tarafı iskelenin boşaltılması istendi. Buraların tahliyenin ardından Muğla Çevre Eğitim Vakfı (MUÇEV) Tur. Tic. Ltd. Şti. tarafından protokol kapsamında işletileceği belirtildi.

TAHLİYE KARARI ÇEVRECİLERİ AYAKLANDIRDI

Dalyan'daki tekne sahipleri ile İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu, Dalyan halkı ve çevreciler, bugün saat 12.00'da Dalyan Kanalı'ndaki iskelede buluşup, İztuzu'na karadan ve denizden giderek, tahliye kararını protesto etmek için sosyal medya üzerinden örgütlenmeye başladı. Buralarda olabilecek muhtemel olayları bastırmak üzere Muğla'dan bölgeye çok sayıda çevik kuvvet ekibi de gönderileceği öğrenildi.

Öte yandan, Ortaca Belediyesi'nin 2'inci İdare Mahkemesi'nde açtığı ikinci davada, İztuzu Plajı'nın Valilik tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne devredilmesine ilişkin kararın iptali ve yürütmenin durdurulmasını talebi ise henüz sonuçlanmadı.