74 yıllık tatlıcı Hacı Şerif, incir, domates, kabak, kestane, mantar, hurma gibi 200 çeşit üründen tatlı üretiyor. Hacı Şerif'in ortağı Necip Helvacı, Ramazan ayında hafif tatlıların tercih edildiğini, bunun için karpuz kabuğundan ürettikleri tatlının çok beğenildiğini söylüyor. Çöpe atılan karpuz kabuklarını ekonomiye kazandırdıklarını ifade eden Helvacı, böylece karpuzun her yerini değerlendirmiş olduklarını ifade ediyor.

Helvacı, "Karpuz kabuğundan tatlı ürettik. Çok hafif ve güzel oldu. Halk da çok beğeniyor ve zevkle yiyor. Karpuzun içini ve dışını değerlendirmiş oluyoruz. Kalın kabuklu karpuzlardan daha güzel ürünler elde ediyoruz. İnce olunca eriyip gidiyor. Kabuğu kalın olan meyvelerden, mesela kabaktan, narenciyelerden güzel şeyler elde ediyoruz." diyor. Günde 100 kilogram civarında yaptıkları karpuz kabuğu tatlısını kilosu 20 liradan sattıklarını anlatan Helvacı, "Yaz aylarında dondurmalı irmik helvası ve tahinli dondurma tavsiye ediyoruz. Özellikle tahinli dondurma, yazın serin ve kışın sıcak tutar." diye konuşuyor.

Karpuz kabuğundan yapılan tatlının çok güzel olduğunu belirten müşterilerden Nil Karca ve Erhan Özdemir, "Ramazan'da hafif tatlılar tercih ediyoruz. Genellikle evde yapılanlardan irmik helvası iyi oluyor." diyor.

KARPUZ KABUĞU TATLISI TARİFİ

Karpuzun dış yeşil kabuğu kazınarak kırmızı kısmı çıkarılır. Soyulan parçalar, küçük küçük doğradıktan sonra kireç suyunda iki saat dinlendirilir. Bir bardak suya üç bardak şeker olacak şekilde ağda (şerbet) katılır. Şerbetin içine arzuya göre tarçın eklenir. Orta ateşte 1,5 saat kadar şerbetle kaynatılır.