Polonya'dan tatil yapmak için 3 gün önce Fethiye'ye gelen 25 yaşındaki Jakup Wröblevski ile arkadaşı 23 yaşındaki Juanna Mayenska, gezintiye çıktıkları Ölüdeniz Beldesi, Kelebekler Vadisi’nde tırmanış yapmak istedi. Faralya Köyü'nün Hisar Mahallesi altındaki sarp kayalıklara tırmanmaya başlayan çift, 30 metre tırmanışın ardından şelaleler bölgesine ulaştı. Daha yukarı çıkmanın tehlikeli olduğunu dair uyarı tabelalarını dikkate almayan çift, yaklaşık 90 metre tırmandıktan sonra daha fazla ilerleyemedi. Geri dönmek isteyen Mayenska ve Wröblevski, boş kayaların hareket etmesi nedeniyle dönüş yapamayınca kayalıklarda mahsur kaldı.

CEP TELEFONU İLE YARDIM İSTEDİLER

Akşam karanlığının yaklaşması ile paniğe kapılan çift önce arkadaşlarından, ardından jandarmadan yardım istedi. Saat 19.00 sıralarında gelen ihbar üzerine harekete geçen Ölüdeniz Jandarma Karakol Komutanlığı'na bağlı ekipler çiftin bulunduğu bölgeye ilişkin bilgi aldıktan sonra AKUT’tan yardım istedi.

KURTARILMALARI 8 SAAT SÜRDÜ


Fethiye AKUT ekibi hazırlıklarını tamamladıktan sonra kayalıklarda mahsur kalan turistleri kurtarmak için Hisar Mahallesi’ne geldi. Öncelikle çiftin yerini belirlemeye çalışan ekipler, ardından kurtarma operasyonu için bölgede keşif yaptı. Yapılan keşfin ardından 200 metre yükseklikteki kayalık bölgeden iple çiftin yanına inilmesine karar verildi. Bölgenin sarp ve tehlikesi olmalı nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alan ekip üyeleri kurulan istasyondan inişe geçti. Yaklaşık 100 metre inişin ardından Mayenska ve Wröblevski’ye ulaşan ekip üyesi, çifti yukarı çekmek yerine aşağı indirmenin daha güvenli olduğuna karar verdi. Bunun üzerine turistlerin mahsur kaldığını kayalıklara yeni bir istasyon kurularak, çiftin aşağı inmesi için harekete geçildi. Yaklaşık 8 saat süren kurtarma çalışmasının ardından saat 03.00 sıralarında tek tek Kelebekler Vadisi’ne indirilen turistler, tekneye alınarak Belcekız Plajı'ndan kıyıya çıkarıldı.

Turistler sahilde bekletilen ambulansa alınarak sağlık kontrolünden geçirildi. Genel sağlık durumları iyi olduğu tespit edilen Mayenska ve Wröblevski yaşattıkları sıkıntıdan dolayı AKUT ve jandarma ekiplerinden özür diledi.

ÖZÜR DİLEDİLER

Uyarı tabelalarına rağmen daha yükseğe tırmanabileceklerini düşündüklerini anlatan Juanna Mayenska, “Belli bir mesafeye geldiğimizde artık geri dönmek imkansız hale geldi. Bu yüzden tırmanmaya devam ettik ve mahsur kaldık. Sonrada yardım istedik. Çünkü dönüş şansımız kalmamıştı” diye konuştu.

Mahsur kaldıktan hemen sonra jandarma ve AKUT ekiplerinin yardımlarına koştuğunu anlatan Jakup Wröblevski ise “Mahsur kaldıktan yarım saat sonra bizim için kurtarma çalışmasının başladığı biliyorduk. Sonrasında geldiler ve bizi aldılar. Çok teşekkür ediyorum. Bugün tatilimizin son günüydü. Böylesine bir sıkıntı yaşatmak istemezdik. O yüzden herkesten özür diliyorum” dedi.

Operasyonun son derece tehlikeli bir bölgede yapıldığını işaret eden Fethiye AKUT Ekibi lideri Ersin Gür ise şöyle dedi:

"Zor bir bölgeydi. Dikkatli çalışmak zorundaydık. Gerekli güvenlik önlemlerini aldıktan sonra bir arkadaşımız turistlerin bulunduğu kayalıklara indi. Yukarı çekmenin daha riskli olduğunu düşünerek. Vadiye indirmeyi seçtik. İkinci bir istasyon yardımı ile bu inişi gerçekleştirdik. Tüm ekip arkadaşlarıma ve destek veren kurumlarımıza teşekkür ediyorum.”

Jakup Wröblevski ile Juanna Mayenska, jandarma tarafından ifadeleri alındıktan sonra konakladıkları eve döndü.