Fethiye'nin Faralya Mahallesi'ndeki dünyaca ünlü Kelebekler Vadisi'nde yamaç paraşütü pilotları Erdal Akkuş, Ali Es ve serbest atlayışçı Cengiz Koçak tarafından organize edilen 'Kelebekler Vadisi Base Jump Testleri' yarın başlıyor. ABD, İtalya, İngiltere, Almanya ve Türkiye'den 15 serbest atlayış sporcusunun katılacağı etkinlik, hava muhalefeti nedeniyle daha önceden planladığı 26 Nisan tarihinde başlayamadı. Yarın başlayacak ve 2 gün sürecek turnuva öncesi, sporcuların atlayışı için Kelebekler Vadisi Plajı'ndan 330 metre yüksekliğe atlayış noktası kuruldu. Vadinin kuzeybatı yamacındaki kayalıkların üzerine kurulan, uçurumdan 4 metre çıkıntısı bulunan ve Fethibey Atlayış Noktası adı verilen platform, sporcuların güvenliği için 2 ton ağırlık taşıyabilecek şekilde düzenlendi.

PARAŞÜTLERİNİ AÇMAK İÇİN 4 SANİYE SÜRELERİ VAR

Fethibey Atlayış Noktası'ndan Kelebekler Vadisi'ne atlayan sporcuların, sırtlarına bağladıkları paraşütleri açmak için 4 saniye süresi bulunduğu ifade edildi. Sporcular paraşütlerini açtıktan sonra ortalama 30 saniyede vadideki plaja iniyor. Buradan tekneye binecek sporcuların transferi, Ölüdeniz Mahallesi'ndeki Belceğiz Plajı'ndan minibüslerle yapılacak. 2 gün boyunca devam eden atlayışlar Kelebekler Vadisi ve Faralya Mahallesi'ndeki yamaçlardan izlenebilecek.

"DÜNYA ŞAMPİYONASI EKİM AYINDA YAPILACAK"

Kelebekler Vadisi'ndeki serbest atlayışları dünya şampiyonası olarak planladıklarını ancak ilk kez yapıldığı için henüz beklenen sporcu sayısına ulaşamadıklarını belirten Erdal Akkuş, Kelebekler Base Jump Dünya Kupası'nı ekim ayında yapacaklarını söyledi. 2 gün sürecek turnuva için hazırlıkların tamamlandığını anlatan Akkuş, şöyle konuştu:

"Bir dünya şampiyonası yapmak için bireysel olarak yola çıktık. Ancak bazı olumsuzluklardan dolayı iptaller aldık. Bu turnuva Fethiye bölgesinde yapılan ilk base jump atlayışları olacak. Burada inanılmaz bir doğa güzelliği var. Bu turnuva Ölüdeniz ve Kelebekler Vadisi'nin tanıtımına çok önemli katkılar yapacak."

"DÜNYA ŞAMPİYONASI DAHA KAPSAMLI OLACAK"

Kelebekler Vadisi'ne ilk base jump atlayışını yapan Cengiz Koçak da bundan böyle vadinin base jumpla özdeşleşebileceğini kaydetti. Böyle bir bölgeyi base jump sporuna kazandırdıklarını için mutlu olduklarını belirten Koçak, ekim ayında yapmayı planladıkları dünya şampiyonasının çok daha kapsamlı olacağını anlattı.

"FAZLA DESTEK ALAMADIK"

Kelebekler Vadisi'nin yapı olarak base jump sporuna çok uygun olduğunu aktaran Ali Es de, bir dünya şampiyonası yapmak için yola çıktıklarını anlatırken, "Türkiye'de futboldan başka spor ön planda olmadığı için çok fazla destek alamadık. Kısıtlı imkanlarla bir base jump etkinliği olarak yapılacak. Ancak ekim ayında dünya şampiyonası planlıyoruz. Herkesi atlayışları izlemeye davet ediyoruz" diye konuştu.