Yırca Mahallesi'ndeki santral kurulmak istenen bölgedeki 6 bin 666 zeytin ağacı geçen 7 Kasım'da iş makineleriyle kesildi. Kesilen zeytin ağaç köklerinin bulunduğu alanda dün saat 12.30 sıralarında yangın çıktı. Çıkış nedenin henüz belirlenemeyen yangın kısa sürede 25 dönümlük alana yayıldı. Alevler yakındaki meyve ağaçları bulunan bahçeye de sıçradı. Bölgeye, Soma ve Akhisar Orman İşletme Müdürlükleri'ne ait ait toplam 6 arazöz ve 2 su tankeri müdahale edildi. her iki ilçenin itfaiye ekipmlerinin de destek vermesiyle, alevler, bir saatlik çaba sonucunda söndürüldü.

DİKİLEN FİDANLAR ZARAR GÖRDÜ

Yangında, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun Yırca Mahallesi'nde kurulması planlanan termik santral için alınan 'acele kamulaştırma' kararını esastan iptal eden Danıştay 6'ncı Dairesi'nin kararını kısmen onamasının ardından köylülerin geçen 25 Mayıs'ta çevre örgütü Greenpeace ile düzenlediği şenlikle dikilen ve 'zafer ağaçları' adı verilen 100 zeytin fidanının tamamı zarar gördü.

Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın, köylülerden birinin kendisini arayıp, termik santral için zeytin ağaçlarının kesildiği alanda yangın olduğunu bildirdiğini belirterek şöyle dedi:

"Zaman kaybetmeden itfaiyenin Alo 110 ihbar hattını ve jandarmayı arayıp, yangını ihbar ettik. Alevlere müdahale edilip, söndürüldü. Yangının çıkış nedeni henüz belli değil. Ancak, yeni dikilen zeytin fidanlarımız ile alevlerin sıçradığı yaklaşık 8 dönümlük bir bahçedeki şeftali, kiraz, vişne, erik ve armut ağaçları zarar gördü." 


MİLLETVEKİLİ ÖZEL: "KİRLİ BİR EL, KARA BİR EL ATEŞE VERDİ"

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, mahkeme kararı sonrası iptal edilen termik santralin projelendirildiği Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'ndaki yangın çıkan arazide incelemelerde bulundu. Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın ve köylüler ile yanan alanı gezen Özgür Özel, "Yırca Mahallesi halkı bu alanda kesilmiş olan ağaçları kararlar kesinleştikten ve tebligat yapıldıktan sonra belki odun yapacaklardı. Burayı süreceklerdi, buraya yeni ağaçlar dikeceklerdi. Burada yeni dikilen gencecik fidanlar, yeşerecekti. Ama bir kirli el, kara el bu köyden hırsını alamayan birileri geldi, burayı ateşe verdi. Erken haber verilmeseydi belkide tamamı yanacaktı buranın. Birileri şunu söylüyor aslında: 'Sizden hırsımızı alamadık. Sizi yenemedik ama kötülük yapmaya devam ediyoruz.' Burada santral kurmaya çalışıp da köylünün bileğini bükemeyenlere karşı. Bunlar öyle sandığınız güçlü adam işi değil, bunlar kahpece adamların, utanmaz adamların işleridir. Bu yangını kim veya kimler çıkardıysa bu işin peşinde olacağız. Bu işi yapanlar ortaya çıkacak bunu teşhir edeceğiz" dedi.

Diğer köylülerin dayanışmanın değerini yanında bir de muhataplarının bu konularda ne kadar alçaklaşabileceklerini de gördüğünü vurgulayan Özel, "Biz buradaki köylülerin her türlü doğal mücadelesinin arkasında durmaya devam edeceğiz. Burada birileri dozer sürdü, elektrikli testere ile zeytin ağacını kesti. Bütün kutsal kitaplarda olan ağaca kıydı. Şimdi de görüyorsunuz yakıyorlar" diye konuştu.