Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) Müessese Müdürü Yüksel Akın, yaptığı açıklamada, termik santraller için kömür üretmekle yetinmeyip yörede büyük bir orman oluşturduklarını söyledi.

Kömür üretimi tamamlanan yaklaşık 800 hektar alanda, ağaçlandırma çalışması gerçekleştirdiklerini ifade eden Akın, "Açık işletme sahalarında üretimi yapılacak kömürün üzerindeki örtü tabakası kazılarak, önceden kömürü boşaltılmış alanlara veya saha dışına uygun alanlara dökülüyor. Dökümü biten alanlar daha sonra gerekli düzenleme çalışmaları yapılarak ağaçlandırılıyor. GELİ Müessese Müdürlüğü bünyesinde kömür üretimi tamamlanan yaklaşık 800 hektar alanda, ağaçlandırma çalışmasını gerçekleştirdik. Bu alanla dikilen 1 milyon 517 bin fidan büyüdü ağaç oldu" diye konuştu.

Ağaçlandırma çalışmasını doğal dengeyi korumak amacıyla yürüttüklerini dile getiren Akın, ilçeye önemli sayılabilecek bir yeşil alan kazandırdıklarını vurguladı.

Madenciler olarak üretim alanlarındaki cevheri aldıklarını fakat yerine de ağaç dikmeye devam ettiklerini belirten Akın, şöyle devam etti: "1991 yılından beri yaklaşık 800 hektar alana 1 milyon 517 bin fidan dikildi. Ayrıca fidanların bakımı da özenle yapıldı. Yapılan ağaçlandırma alanlarında yaban hayatı hızla gelişmekte ve böylece doğaya geri kazanım gerçekleşmektedir. Bu tür faaliyetlere kullanımına son verilen iç ve dış döküm sahalarında devam edilmektedir. Ağaçlandırma çalışmalarının ilk yıllarında dökülen toprak yapısına uygun olması ve sulama gerektirmemesi nedeniyle akasya ağacı diktik. Ancak ilerleyen yıllarda karaservi, iğde, dişbudak, akçaağaç, fıstıkçamı, mazı, incir, ceviz ve zeytin fidanı diktik."
   

Yılda 6 ton kaliteli zeytinyağı üretiliyor

   
Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında bugüne kadar 165 hektar alana da 41 bin 500 adet zeytin fidanı diktiklerine dikkati çeken Akın, şunları söyledi: "Özellikle zeytin ağacının bakımı yapılmak suretiyle yetiştirilebileceğini gördük. Bunun için her yıl daha fazla zeytin fidanı dikmeye çalıştık. Bölgemizde yetiştiriciliği yaygın ve ekonomik değeri yüksek olan zeytin ağaçları dikerek bu konuda da üstün başarı sağladık. 165 hektar alana dikilen 41 bin 500 adet zeytin ağacından yılda ortalama 6 ton kaliteli zeytin yağı alıyoruz. Zeytin yağının satışını yapmayıp bunu müessesemizin yemekhanesinde değerlendiriyoruz. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda 100 bin zeytin ağacı sayısına ulaşmak. Bundan sonraki yıllarda da kömür üretimi tamamlanan arazileri düzelterek zeytin fidanı dikmeye devam edeceğiz."