Karadağ Köyü'nde altın aranmasına, geçtiğimiz günlerde köylerinde davul, zurna eşliğinde oynayarak tepkilerini dile getiren köylüler, bu defa ilçe merkezinde eylem yaptı. Çan'a gelen yaklaşık 500 kişilik grup, Atatürk Şehir Meydanı'nda toplanıp, altın madeni şirketinin köylerini terketmesini istedi. Köylüler, şiirler okuyup, sloganlar atarak madencilere tepki gösterdi.

Yaklaşık 46 bin metrekare alanda 600'ün üzerinde sondaj yapılacağını belirten köylüler, "Bizim başka köyümüz yok. Biz burada doğduk, burada büyüdük, burada karnımızı doyuruyoruz. Ankara'da ruhsat verenler, önce ruhsat verdikleri yeri gelip görsünler" dedi.

Karadağ Köyü Muhtarı Ramazan Dizman da, "Bugün köylünün varlık mücadelesi için buradayız" diyerek, "Özel bir madencilik firması, Ankara'dan aldığı ruhsatla dağlarımıza, ormanlarımıza ve sularımıza zarar verecek. Bugün 41 şirket ile dev bir holding olan bu kuruluş, köylünün hoşgörüsünü de istismar etmektedir. Biz burada köy muhtarları ve azaları, köylümüzün tertip heyeti ile birlik ve beraberlik içinde mücadelemizin ikinci adımını atmış bulunmaktayız. Biz Çan halkının oksijen teminatıyız. Çan ve Çanakkale, Karadağ ve çevre köylerden gelen su, süt, et ve diğer gıdalarla besleniyor. Yeri geldiğinde muhalefet eden, yeri geldiğinde susup oturan akademik odalar neden hala Karadağ'a gelmiyor? Günlerdir yerel, ulusal ve uluslararası basında yazılı, görsel olarak 200'den fazla haber çıktı. İktidar ve muhalefete mensup meclis üyeleri, Çan'daki Karadağlılar, resmi kurumlar ve Çan halkı neden susuyor? Bizler herkesten yaşama ve demokrasi hakkımıza saygı ve destek istiyoruz" diye konuştu.

Muhtarın konuşmasının ardından köylü kadınlar pazar yerine giderek ellerindeki pankartlarla sessizce yürüdü. Eylem olaysız sona erdi.