Alaşehir İlçesi’ne bağlı Alkan Köyü Murat Mevkii’nde, 19 Mayıs’tan bu yana toplam 6 büyük patlama meydana geldi. Patlamaların ardından metrelerce yükseğe fışkıran sıcak su debisi azaldı, ancak çıkmaya devam ediyor. Zaman zaman küçük patlamaların da görüldüğü bölgede yaşayan köylülerin son umudu, Amerika’dan gelen 14 kişilik teknik ekibin kurduğu kule oldu.

Daha önce gelen Amerika ve Hollandalı ekiplerin çalışmalarından bir sonuç elde edilemezken, Maden Tetkik Arama Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekibin de destek verdiği 14 kişilik ABD’li grup, yaklaşık 25 gün sonra inşaa çalışmalarını tamamlayacak. Köylülerin 'Umut Kulesi' adını verdikleri kuleyle, kuyulara yandan müdahale edilip kapatılacağı ve 1011 metre derinliğe ulaşılmasının planlandığı kaydedildi. Köyde yaşayanların, patlama tehlikesinin tam anlamıyla geçmemesi nedeniyle tedirginliği ise devam ediyor.

BAZI KÖYLÜLERİN ZARARI KARŞILANDI

Patlamaların olduğu bölgede arazisi bulunan ve zarar gören bazı çiftçilerin tarlaları, firma yetkilileri tarafından dönümü 30 bin TL’den satın alınırken, arazisini satmak istemeyenlerin ise zararlarının, hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra yapılacağı dile getirildi.

SOĞUK SU HAVUZU YAPILDI


Kuyulardan çıkan ve köydeki dereye akıtılan sıcak suyun toplanması için de yaklaşık 100 bin tonluk havuz yapıldı. Havuza doldurulan suyun burada soğutulup, daha sonra kuyu açmak için kullanılacağı dile getirildi.

AĞIZLARDA YARA ÇIKTI İDDİASI

Köyde yaşayan Hasan Korkusuz, sıcak suyun içme sularına karıştığını ve çocuklarının ağzında yara çıkmaya başladığını öne sürdü. Korkusuz, “Çocuklarımın ağzıyla benim ağımda yara çıktı. Hastaneye gittim, sudan kaynaklanabileceği söylendi. Ancak düzenli olarak her gün su analizinin yapıldığı ve bir problemin olmadığını söylüyorlar. Köyde arıtma cihazı satanlar cirit atıyor. Bir çok köylü bu ciharlardan aldı. İçme suyunu kullanan sayısı çok az” dedi.

SON UMUT KULE

Bir diğer köylü Mehmet Yıldırım, son yapılan çalışmalardan umutlu olduklarını belirtti. Yıldırım, “Firma yetkilileri köylülerin zararını karşıladı ve karşılamaya da devam ediyor. Arazisini satmak istemeyenlerin 5 yıllık üretim ücreti ödeniyor. Biz son kuleden çok umutluyuz. O nedenle de 'Umut Kulesi' adını verdik. Artık korkuyla yaşamak istemiyoruz” diye konuştu.

BAŞKAN DEMİR, “SULARIMIZ TEMİZ”

Piyadeler Belediye Başkanı AK Parti’li Ali Demir, çalışmaları yakından takip ettiğini dile getirdi. Başkan Demir, “Köyün içme suyundan her gün örnek alınıyor, şu ana kadar bir tehlike görülmedi. Yeni inşaa edilen kulede şu ana kadar 300 metre derinliğe inildi, yaklaşık 25 gün sonra 1011 metre derine inilecek ve kuyuların kapatılması için çalışmalara başlanacak. Bu tür patlamaların petrol kuyularında da görüldüğünü ifade eden ABD’li teknik ekip, sorunu kesin olarak çözeceklerini söylüyorlar. Bizler de bekliyoruz. Patlamaların yaşandığı kuyuların etrafında özel güvenlik görevlileri bulunuyor. Bir tehlike söz konusu değil” dedi.