Abdullah Kurdi'nin kız kardeşi olan Tima Kurdi, Vancouver'da düzenlediği basın toplantısında, çocukları Aylan ve Galip'le birlikte boğularak can veren anne Rehan'ın Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmek istemediğini ve yüzme bilmediğini söyledi.

Bir hafta önce yaptıkları telefon görüşmesini gözyaşları içinde anlatan hala Kurdi, “Sudan çok korktuğunu, bir şey olursa yüzme bilmediğini ve gitmek istemediğini söyledi" diye konuştu. 

TÜM DÜNYAYI SUÇLUYORUM

"Ölmeyi hak etmediler, hak etmediler. Daha iyi bir hayat istediler. Böyle olmamalıydı. Onların başına gelmemeliydi" diyen acılı kadın, yürek dağlayan açıklamalarına şöyle devam etti: "Dürüst olmak gerekirse Kanada hükümetini suçlamak istemiyorum. Bunun için tüm dünyayı suçluyorum."

Şimdilerde kardeşine eşini ve çocuklarını gömmek üzere Kobani'ye gitmemesi için yalvardığını söyleyen Tima Kurdi, "Gerçekten çok korkuyorum. Onun için endişeleniyorum. Kobani'ye gitmemesini söyledim ama kabul etmedi" dedi.


BEN ŞİMDİ KİME MUZ ALACAĞIM

Dün sabah kardeşiyle yaptığı telefon görüşmesini de aktaran Kurdi, "Türkiye bizim ülkemiz değil. Onlar Kobani'de doğdu ve oraya gitmek istiyorum dedi. Mezarlarının yanında kalmak ve onlara yemek ve su vermek istediğini söylüyor" diye konuştu. Hala Kurdi, aynı botta can veren 5 yaşındaki yeğeni Galip'in en sevdiği yiyeceğin muz olduğunu aktararak, babasının "Şimdi ben kime muz alacağım” dediğini ifade etti.

Yunanistan'a geçmeleri için aileye parayı kendisinin gönderdiğini açıklayan Kurdi, "Görüşmede ona çok üzgün olduğumu ve para göndermemem gerektiğini söyledim. Eğer para göndermeseydim, yola çıkamazdınız dedim. O da bana kendini suçlama. Sen bize Kanada'nın bizi almasının imkânsız olduğunu söyledin dedi" şeklinde konuştu.

Hala Kurdi'nin anlattıklarından çok dramatik bir detay daha ortaya çıktı. Bir kız kardeşlerinin de Türkiye'ye geldiğini söyleyen Kurdi, "Ona ne olduğunu bilmiyorum. Abdullah'tan duymuştum, bir kaçakçı ona da aynı rotayı önerdiklerini söylemiş. Fakat karşıya geçip geçmediğini ya da hâlâ Türkiye'de mi bilmiyoruz" dedi.

Tima ve Abdullah'ın evleri bombalandıktan sonra Kobani'den kaçan bir başka kız kardeşleri daha var. O şu anda Türkiye'de. Muhammed adındaki erkek kardeşleri de ailesiyle birlikte Türkiye'de yaşıyor. (Hürriyet)