Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye'de yargıya olan güvenin dibe vurduğunu söyledi. Baro Başkanı Arslan, özellikle Ergenekon ve Balyoz davalarında hakimlerin, kararların değişmesi, tutukluların salınması, mahkeme heyetinin değişmesi ve ömür boyu hapis cezası alan sanıkların beraat etmelerinin kamuoyunda çok farklı bir algı yarattığına dikkati çekti.

Türkiye'deki yargı sistemindeki hatalar ile 'Demek ki adamına göre yargı yapılarak karar veriliyor' algısı ortaya çıktığını vurgulayan Arslan, "Ergenekon ve Balyoz davaları soruşturması ile başlayan süreçte yıllardır vatandaşlarımız içeride kaldı. İntihar eden oldu. Ailesi dağılanlar oldu. Ama bir anda bu olaylara bakış şekli değişince o dönemde sanık avukatlarının dediği olayların doğruluğu ortaya çıktı. Delillerin düzmece olduğu, dosyalarda çok sahte evrakların konulduğu, bunların savcı ve hakimlerin bilgisi dahilinde olduğu görüldü. Şu an buna benzer operasyonların yapılması kamuoyunun yargıya olan güvenini alt seviyelere çekti. Yargıya olan güven yüzde 70'lerden yüzde 20 seviyelerine düştü" dedi.

"YARGIDA REFORM YAPILMALI"

Yargıda yapılacak olan reformlar ile yargıya olan güvenin bir an önce üst seviyelere çekilmesi gerektiğini belirten Arslan, "Yargı bağımsızlığını öne çıkarmak gerekiliyor. Bunun için yargı reformlarına ihtiyaç var. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmesi gerekiliyor. Adalet Bakanlığı'nın HSYK içerisinde olmaması gerekir. HYSK seçimleri daha objektif olması gerekir" dedi.

HUKUK BAĞIMSIZ OLMALI


Arslan, hukukun yasalara uygun, herkese eşit ve bağımsız bir şekilde uygulanmasını istediklerine de açıklamasında yer verip, şöyle devam etti:

"Bir vatandaş adliyede hakim karşısına çıktığında zengine de fakire de, arkasında güç olana da olmayana da hukukun aynı şekilde işlediğini bilmeli. 'Gariban olarak değil zengin biri olarak da gelsem yine alacağım ceza aynı' diye düşünmeli ki yargı ya olan güven daha üst seviyelere çıksın."