Henüz 3.5 aylıkken kemik iliği hücrelerinin yetersiz olduğu belirlenen minik Kaan'ın yaşama tutunabilmesi için kemik iliği naklinin yapılması gerektiğini belirten baba Kenan Baylan, "İnsanlarımız maalesef bilinçsiz, kan örneği vermekten korkuyorlar. Ülkemizde yeteri kadar kan örneği yok, bu nedenle oğluma uygun kemik iliği bulunamadı. Bizim dokumuz da çocuğumun dokusuyla uyuşmadığı için nakil yapılamıyor. Tek isteğim oğlumun sağlığına kavuşması. Bunun için de kemik iliği naklinin yapılması gerekiyor" dedi.

Köyceğiz İlçesi'nde yaşayan ve bir akaryakıt istasyonunda pompa görevlisi olarak çalışan 31 yaşındaki Kenan Baylan ile eşi 22 yaşındaki Müjde Baylan'ın 18 ay önce, Kaan adını verdikleri oğulları dünyaya geldi. Mutlu bir evlilikleri olan çift, oğullarını henüz 3.5 aylıkken sünnet ettirme kararı aldı. Sünnetten bir süre sonra çocuklarının erkeklik organındaki şişlikten şüphelenen Baylan çifti, minik Kaan'ı Köyceğiz Devlet Hastanesi'ne götürdü. Burada yapılan incelemenin ardından Kaan bebek, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Kan testlerinde, minik Kaan'ın vücudundaki kemik iliği hücrelerinin yetersiz olduğu tespit edildi. Bir süre burada tedavi edilen Kaan, daha sonra Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Durumu her geçen gün kötüye giden minik Kaan, son olarak 24 Temmuz'da İzmir'deki Ege Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi.

7 KEZ KEMİK İLİĞİ TESTİ YAPILMIŞ


Yaşadığı zor günleri anlatan baba Kenan Baylan, oğlunun iki kez yoğun bakım ünitesinde makineye bağlandığını, kemik iliği nakli yapılmaması halinde bir kez daha aynı durumun yaşanacağını, buna dayanma şansının çok az olduğunu söyledi. Eşinin çocuğunun yanında kaldığını, kendisinin de geceyi otomobilinde geçirdiğini anlatan baba Baylan, "İnsanlarımız maalesef bilinçsiz, kan örneği vermekten korkuyorlar. Ülkemizde yeteri kadar kan örneği yok, bu nedenle oğluma uygun kemik iliği bulunamadı. Bizim dokumuz da çocuğumun dokusuyla uyuşmadığı için nakil yapılamıyor. Tek isteğim oğlumun sağlığına kavuşması, bunun için de kemik iliği naklinin yapılması gerekiyor. İstanbul ve Ankara'da kan bankası bulunuyor, orada uygun örnek bulunamadı. Yurtdışında çok fazla örnek var çünkü insanlar bilinçli, hastaneye gidip kan örneği veriyor. Daha sonra lazım olduğunda da nakil için bağışta bulunuyorlar. Bizim ülkemizde sanki insanlar canlarını veriyor. Keşke herkes bilinçli olsa da insanların hayatları kurtulsa. Oğluma 7 kez kemik iliği testi yapıldı. Hiçbirinde lösemi tespit edilemedi. Benim oğlumun kemik iliği hücreleri yeteri kadar üretilmediği için, nakil yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Henüz 22 yaşında olmasına rağmen tedavi sürecinde bilinçlendiğini belirten anne Müjde Baylan ise "Neredeyse 50 gündür evimize girmedik. Çocuğumun kurtulması için kemik iliği nakli olması gerekiyor. Ne bizim ne de akrabalarımızın dokuları uymadı. Uygun dokunun bulunması için doktorların araştırması sürüyor. Bana 'Ne kadar soğukkanlısın' diyorlar. İlk günler çok ağladım, ancak ağlamayla iş çözülmüyor. Bizim insanlara ulaşıp kan örneği vermelerini sağlamamız gerekiyor. Çocuğumun iyi olması için ne gerekiyorsa yapılıyor, ancak çare uygun kemik iliğinin bulunmasında" dedi.