Okula gitmek için her gün servise binmeden bir saat öncesinde ilaç içmek zorunda olan Çoban'ın, evlerinin yakınındaki bir anadolu lisesine nakil isteği kabul edilmedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Geçin, Çoban'ın rapor tanımının mevzuatta olmadığını belirterek, "Yerleştirmeler alınan puana göre merkezden yapılıyor. Ailenin nakil talebine konu olan durumla ilgili yasalarda talep ettikleri gibi bir uygulama yok" dedi.

Cevat Şakir Mahallesi'nde yaşayan hareket hastası (yol tutması) Hazar Çoban geçen eğitim ve öğretim döneminde evlerinin yakınındaki Hüseyin Boyacı Ortaokulu'ndan mezun oldu. 2014-2015 eğitim dönemi öncesinde girdiği Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında 203 puan alan Çoban, evlerine 27 kilometre mesafedeki Gündoğan Fahriye Ilıcak Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi'ne yerleştirildi.

Ancak, okuluna gidip, gelebilmesi için hergün servis aracına binmeden bir saat önce ilaç içmesi gereken Çoban, bu nedenle sıkıntı yaşamaya başladı. Bunun üzerine taksicilik yapan baba Bahattin Çoban, Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve oğlunun okuluna dilekçeyle başvurup, evlerinin yakınındaki bir anadolu lisesine naklinin yapılmasını istedi. Ancak, bu isteğine olumsuz yanıt alan çaresiz baba, Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'na da bir dilekçe fakslayarak, oğlunun başka bir okula nakli için gereken kolaylığın gösterilmesini istedi. Bununla da kalmayıp, yaklaşık 1.5 aydır, her pazartesi ve perşembe günü oğlunun Gündoğan Mahallesi'ndeki okuluna giderek nakil için verdiği dilekçeyi yinelediğini belirten Çoban, "Oğlum hareket hastası olduğu için hiçbir araca binemiyor. Çünkü kendisini araç tutuyor. Bu nedenle kendisine okula gideceği zaman bir saat öncesinden yol tutmasını önleyici hap içirmek zorunda kalıyoruz. Ancak, bu bir, iki gün değil, her zaman böyle devam etmek durumunda. Bu durum oğlumun her gün okula gitmek için bir saat erken kalkması anlamına geliyor. Bodrum Devlet Hastanesi'nden çocuğumun bu rahatsızlığını belirten heyet raporu da var. Ancak, buna rağmen 'Puanı düşük', 'Böyle bir şey müfredatta yok' denilerek, oğlumun nakli evin yakınındaki bir okula yapılmadı. Nakli başka bir mesleki ve teknik anadolu lisesine yapabileceklerini belirtti. Biz de bunun üzerine dilekçemizde değişiklik yapıp, evimize 4 kilometre mesafedeki Bodrum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi için talepte bulunduk. Bekleyişimiz sürüyor" dedi.

Bu durumun üç erkek çocuğundan en küçüğü olan Hazar'ın psikolojisini bozduğunu da ifade eden Çoban, "1.5 aydır okula gidemiyor. Verdiğim dilekçeler nedeniyle ilk ay devamsızlık yazılmamış. Hastaneden rapor olarak kalan iki haftalık devamsızlığının da yazılmamasını sağladık. Okula devam edememek onu çok etkiledi. Geçen senelerde okulda çektirdiği fotoğraflarını oğlumun yastığının yanında gördüm. Ona bakıp ağlıyor. Yetkililerden, oğlumun eğitimine devam etmesi için gereken kolaylığı sağlamalarını bekliyoruz" diye konuştu. Okulun yakınındaki başka bir eve taşınmalarının ise ailecek kendilerine sıkıntı yaratacağını da vurgulayan Çoban, bunun için maddi durumlarının yeterli olmadığını da kaydetti.

"BİR AN ÖNCE OKULA DÖNMEK İSTİYORUM"

Bir an önce okula dönmek istediğini belirten Hazar Çoban ise, "Günlerimi evde oturarak geçiyorum. Balkona çıkıp, okuldan dönen arkadaşlarıma bakıyorum. Bazen 'Okula başladın mı?' diye soruyorlar. O zaman utanıyorum, gözlerim doluyor. Cumhuriyet Bayramı törenlerini izlemeye de okula devam etmediğim için utandığımdan gidemedim. Tek amacım eğitimime devam edebilmek. Bunun için bana yardımcı olunsun" dedi. Çoban, ortaokulda arkadaşlarıyla çektirdiği fotoğrafı da gösterip, "Sürekli bu fotoğrafa bakıp, o günlerime özlem duyuyorum" diye konuştu.

"YASALARDA YOK"

Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Geçin, Çoban Ailesi'nin elinde bulunan rapor tanımının mevzuatta olmadığını söyledi. Kendilerinin de aileye yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Geçin "Yerleştirmeler alınan puana göre merkezden yapılıyor. Ailenin nakil talebine konu olan durumla ilgili yasalarda talep ettikleri gibi bir uygulama yok" dedi.