Dünyanın en güzel incirinin yetiştiği ve dünya piyasasındaki kuru incirin yüzde 70’inin karşılandığı Aydın’da, ağaçların iş makineleri tarafından köklenmesi tepkiye sebep oldu. Dallarında meyveleriyle sökülen ağaçlar kamyonlarla başka yerlere taşınırken kökleri de kazıldı. Özel bir firmaya ait iş makineleri, köklenen incir ağaçlarını görüntüleyen gazetecileri görünce durduruldu.

Dünyanın en kaliteli ve en çok kuru incirinin üretildiği Aydın’da, incir ağaçları jeotermal firmaları tarafından kuyu açmak ve tesis kurmak için kökleniyor. Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar da bu duruma tepki gösterdi. Jeotermal firmalarının, kanunları hiçe sayarak Aydın tarımını ve halkının hayatını zehirlediğini söyleyen Özdamar, yarım asırlık incir ağaçlarının kökünden söküldüğünü vurguladı. Özdamar, “Buharkent Kızıldere bölgesinde, burada imtiyaz sahibi şirketlerden birisi, enerji üretmek için bizim zeytinliklerimizi, incirlerimizi satın alarak buradaki ağaçları fütursuzca, istediği gibi kesebilmekte. Toprak Koruma Kanunu’na göre bu incirlerin kesilebilmesi için müeyyideler vardır. Bunların hiçbirisi yerine getirilmemiştir. Bu çiftçi bu inciri dikti, yetiştirdi, 50 yaşına kadar getirdi. Maalesef çiftçinin girdilerinin yüksek, gelirinin az olmasından dolayı elinden alındı. Şu anda hayatında bir tek soğan güverini (tohum) toprağa dikmemiş adamlar, bu incirleri acımasızca katlettiler. Artık bu konuda yetkili kimse, bunları durdurmaya davet ediyoruz. Artık bunların hakkından nasıl gelinecekse gelinecek. Aydın’da jeotermal birleşik devletlerinin kurulmasına izin verilmemeli. Bu kişilerin fütursuzca davranışları ve kanunları hiçe saymaları, artık nasıl önlenecekse önlenmeli. İncir ağaçlarını iş makineleriyle köklüyorlar, basın gelince iş makinelerini kaçırıyorlar. Zannediyorlar ki kökledikleri ağaçları taşıyarak bunu kapatabilecekler.” dedi.

Dünyada Türkiye’nin lider olduğu kuru incirin, bu şekilde jeotermal için köklenerek yok edilmesine karşı çıkan Ege Aydınlılar Derneği Başkanı Necati Ünal da ağaçların, bir şirketin ve şahısların çıkarı uğruna yok edildiğini söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na seslenen Ünal, “Sayın Bakanım, bir ormanda bir çalı kesilse isyan ediliyor. Şu güzelim incirlerin kesilmesine niçin müsaade ediliyor? Sayın Bakan, Aydın’ın incir tarlalarının yok edilmesine niçin müsaade ediyorsunuz? Buna el atmanızı bekliyoruz.” dedi.