Hafta sonu yapılacak olan genel kurula katılacağını söyleyen Küçükgencay, üzücü olayın ardından sürecin iyi yönetilmediğini, delegenin destek vermesi durumunda yönetim kuruluna hatta genel başkanlığa aday olabileceğini söyledi. Gelişmeye tepki gösteren Maden- İş Sendikası Genel Sekreteri Vedat Ünal ise "Talimatla aday oldu. Antidemokratik bir seçim olacak. İşverenler yine sendikayı, dizayn etmeye çalışıyor" dedi.

ÜÇ ŞUBE KURULDU, MAHKEME İPTAL ETTİ

Soma'da geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı maden ocağında yaşanan faciada, 310 işçi hayatını kaybetti. Tüm Türkiye'de büyük üzüntüyle karşılanan olay sonrasında, ilçedeki binlerce maden işçisi ayaklanıp, bağlı bulundukları ve haklarını savunması gereken Maden- İş Sendikası Ege Bölge Şubesi yönetimini protesto etti. Şube binasına da girmeleri son anda polis tarafından önlenen işçilerin isteği ve artan tepkileri üzerine, o zaman Ege Bölge Şubesi başkanı olan Tamer Küçükgencay, istifa ettiğini açıkladı.

Facianın hemen ardından ise, Maden İş Sendikası, işçiler için daha iyi çalışabilmek içini Soma'da var olana şubelerini üç sendika şubesine dönüştürdü. Ancak Tamer Küçükgencay ile birlikte istifa ettiklerini açıklayan yönetim kurulu üyeleri, dana sonra bundan vazgeçip, üç şube açılmasını yargıya taşıdı. Mahkeme de, tek şubenin üç şube haline getirilmesi için genel kurul kararı olmadığı gerekçesiyle bu kararı iptal etti. Facia sırasında yönetimde bulunan kişiler, istifa eden Şube Başkanı Tamer Küçükgencay hariç, kendi aralarında yeni bir başkan seçip yönetime geldi. Sendikaya yönelik bu gelişmeden sonra işçilerin tepkileri de devam etti.

KÜÇÜKGENCAY, SESSİZLİĞİNİ 11 AY SONRA BOZDU

İstifa kararından dönmeyip 11 ay boyunca ilçede gelişmeleri yakından ama üzülerek izlediğini söyleyen Tamer Küçükgencay, facianın ardından sürecin iyi yönetilmediğini açıkladı. Tamer Küçükgencay, "Acı olay sonrasında, gerek sendikanın üç şubeye ayrılmasında gerekse de diğer durumlarda süreç iyi yönetilmedi. Sürecini çok gerisinde kalındı. Kriz daha da büyüdü. Bu gelişmeler bizlere 11 aylık bir gecikmeye neden oldu. Maden kanunu çıktı, ancak hiçbir müdahalede bulunulamadı" dedi. 11 ay boyunca beklediğini ifade eden Tamer Küçükgencay, "Mevcut görevdeki arkadaşların adam olması lazım. Eğer yaşanan faciada, suç unsuru varsa genel merkez olarak onlarında suçu vardır. 11 aydır bekledim benimle ilgili işçiden kötü bir söz gelmedi. 9 Milyon işçinin olduğu ülkede kaza olduğu zaman sendika örgütü mü sorumludur? Bu mu sonuç. Bunu mantık kabul eder mi? Günah keçisi ilan edilmemeli insanlar. Ben istifa ettim hani devamı geldi mi? Herkesin hırsı başka" diye konuştu.

Tamer Küçükgencay, Türkiye genelinde sendikaya bağlı 12 şubeden 215 delegenin, 25- 26 Nisan tarihlerinde yapılacak olan genel kurulda oy kullanacağını, kendisine destek gelmesi durumunda, yönetim kuruluna aday olacağını söyledi. Küçükgencay, yeterli destek halinde başkanlığa bile aday olacağını açıkladı. Tamer Küçükgencay'ın yanı sıra istifadan vazgeçip halen şube yönetimine devam eden bazı yöneticilerin de yine Maden İş Genel Merkez yönetimi için aday olacağı öğrenildi.

'ŞİRKETLER SENDİKAYI DİZAYN ETMEYE ÇALIŞIYOR'

Bu gelişmelere tepki gösteren Maden İş Sendikası Genel Sekreteri Vedat Ünal ise önemli bir iddiada bulunup, şirketlerin sendikayı yeniden dizayn etmeye çalıştığını söyledi. Vedat Ünal, "Tamer Küçükgencay 70 milyonun karşısına geçip istifa etti. Şimdi de işverenlerin talimatıyla aday oldu. İşverenlerin talimatıyla delegelerin üzerinde baskı olmasın. Ama böyle bir sıkıntı var. Antidemokratik bir seçim olacak. İşverenler yine dizayn etmeye çalışıyor sendikayı. Duyumlarımıza göre İmbat ve Soma kömür işletmelerinde, yöneticiler, delegeleri toplayıp kendi istedikleri adaya oy vermeleri için baskı yapıyormuş. Delege yönlendirilmeye çalışılıyor. Yapmazlarsa iş akitlerinin feshedilmesi söz konusu" dedi.