Soma'da Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Manisa Şubesi öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluş temsilcileri de destek verdi. Atatürk Caddesi üzerinde, Öğretmen Evi önünden bir araya gelen 300 kişilik grup, 'Soma kaza değil cinayet' yazılı dev pankartın arkasında yürüyüşe başladı. Somalı madenciler; Zonguldak, İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere gece ilçeden ayrıldıkları için yürüyüşte yer almadı. Topluluk ayrıca 'Bir avuç kömür verenlere' ve 'Saati 5 liraya içeri girer misin? Çıkamazsan kader' yazılı dövizler de taşıdı. "Mustafa Kemal'in öğretmenleriyiz", "Soma'nın hesabı sorulacak" ve "Soma madencine sahip çık" sloganları atan grup, alkışlarla yürüyüşün son bulduğu Cengiz Topel Meydanı'na geldi. Burada faciada ölenler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Basın açıklamasını, grup adına Eğitim- İş Sendikası Manisa Şube Başkanı Cem Ok yaptı.

Soma'da ölenleri anan Ok, "Bizler bir davulun bir zurnanın parçası olmak istemedik bugün. Bizler bir yas gününün ortakları, bir yürek acısının kaderini paylaşanlar olmak istedik. Bizler sizlerin yanında olmak istedik. Bizler emeğin en yüce yerde olduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin inşasını hep birlikte isteyelim istedik. Bizler sizlerle birlikte kazaları değil yaşanılabilir bir Türkiye'nin temellerini atmak istedik. Bunlar kaza değil, bir cinayet. Bu kadar büyük ihmalin yaşandığı, bu kadar büyük istismarların yaşandığı bu ülkede elbette ki bu ölümler kaçınılmaz. Elbette ki toprak altındaki onlarca canımızı vermemiz kaçınılmaz. Bu ihmaller, bu felaketler maalesef ülkemizin yakasını bırakmamaktadır. Soma'dan Ermenek'e uzanan bu cinayet zinciri son bulmalıdır. Artık bu işin fıtratında değil bilincinde, anlayışında ve felsefesinde bunun oluşması gerektiği kavranmalıdır. Bizler istiyoruz ki, emeğe ve alın terine sahip çıkanların yüzleri eğilmesin, yüreklerinde acı oluşmasın ve kendileri ağlamaklı olmasın çocukları, evlatları öksüz yetim kalmasın" dedi. Açıklamanın ardından grup sessizce dağıldı.

CHP'Lİ YILDIZ'DAN KARANFİL

Soma'ya gelen CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız da partililerle birlikte Beşyol Mevkii'ndeki Madenci Anıtı'na karanfiller bıraktı. Soma'ya 1 Mayıs'ı işçilerle, vatandaşlarla kutlamaya geldiğini söyleyen Yıldız, "Soma'da bizim acımız ve yüreğimiz başka atıyor. Yaklaşık 12 gün sonra birinci yılını dolduracak Soma faciasında, işçilerimizi kaybettik. 1- 1.5 ay önce dava süreçleri başladı. Dava süreçlerindeki sorumluların verdiği ifadelerle tekrar acımız katlanarak büyüdü. Devletin her zaman bir ideolojisi ve kimliği vardır. Devletin her zaman fakiri garibi ezerek elde ettiği rant, cebine koyduğu para vardır. Ne yazık ki AKP iktidarında bu rant ekonomisi yani devletin ve yandaşlarının zengin olma hırsı tavan yapmıştır. Daha fazla üretim, daha fazla ürün, daha fazla para daha fazla zenginlik hırsıdır. İşte buna izin veren devlette bu hırsa göz yuman devlette bunun ortağıdır, sorumlusudur. Soma emeğin ve alın terinin başkentidir. Soma yaşanan bu acıya sessiz kalmamalıdır" dedi. Bir süre "Her yer Soma her yer karanlık" sloganı atan CHP'liler anıt önünden ayrıldı.