Bilirkişilerin 126 sayfalık raporunda, Türkiye Kömür İşletmeleri'ne bağlı Ege Linyit İşletmelerindeki mühendislerinin ocaktaki gaz ölçümlerinde görevlerini yapmadıkları sonucuna varıldı. Bunun sonrasında da aralarında kontrolden sorumlu mühendislerin de bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı.

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen yangın sonrasında 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye'yi yasa boğan olay sonrasında, kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan adli süreçte ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

BİLİRKİŞİ İLK KEZ FACİADAN 4 GÜN SONRA GİRMİŞTİ

Maden ocağında kurtarma çalışmaları devam ettiği sırada bilirkişi heyeti, ilk olarak 4 gün sonra maden ocağına girdi. Ocakta incelemelerde bulunan heyet, buralardaki uyarı ve güvenlik sistemlerinin verilerine de el koydu. Heyetin ilk hazırladığı raporda da, ocak içerisinde normalin 10 katı yüksekliğinde 500 PPM korbonmonoksit gazı bulunduğu saptandı. Ayrıca zaman zaman ocaktaki korbonmonoksit gazı seviyesinin yükselmesine rağmen, içeride işçilerin çalışmaya devam ettikleri de yine raporda yer aldı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNU DÜN SAVCILIĞA VERDİ

Bilirkişi heyeti, olaydan iki ay sonra geçen 17 Temmuz'da ikinci kez ocağa girdi. İncelemelerini tamamlayan bilirkişi heyeti, 126 sayfadan oluşan raporunu da dün savcılara ulaştırdı. Bilirkişi raporunda ocağın asıl sahibi olan ve işletme hakkını Soma Kömür İşletmeri A.Ş.'ye devreden TKİ'ye bağlı Ege Linyitleri İşletmesi'nde görevi mühendislerin, ocaktaki gaz kontrollerini yapmadıkları, buralarda usulsuzlükler bulunduğu yer aldı.

Bunun üzerine, savcı, bu mühendislerin de aralarında bulunduğu, 12 kişiye gözaltı kararı çıkardı. Bugün sabah saatlerinde de 5'i Ege Linyit mensubu bu kişiler gözaltına alındı. Halen 5 kişinin ifadesini alan savcıların talimatıyla, yeni gözaltıların da olabileceği belirtildi.

TUTUKLAMA YOK

Manisa'nın Soma İlçesi'nde geçen 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında 301 kişinin ölümüyle ilgili devam eden soruşturma kapsamında sabah gözaltına alınan 12 kişinin dışında, daha sonra adliyeye gelenlerle birlikte toplam 24 kişinin ifadelerine başvuruldu. 13 kişi savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, diğerleri mahkemeye sevk edildi. Mahkemede yaklaşık 3 saat süren ifadelerin ardından diğer 11 kişi de adli kontrollü olarak serbest kaldı. Bu 11 kişiden 6'sı için yurtdışı yasağı da konuldu.