Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez Kömür Ocağı ile Işıklar ve Atabacası maden ocaklarını işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin, facianın ardından tüm faaliyeti durduruldu. Daha sonra şirketin sadece Işıklar Maden Ocağı'nda, 4'üncü ayakta 30 metrelik bir bölümünde kömür çıkarmasına izin verildi. Bu bölümdeki kömürün çıkartılmasının da tamamlanmasıyla şirket, gerekli izinleri alamaması nedeniyle faaliyetini durdurdu.

İzmir'deki Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne görevli müfettişlerin 13 Ekim Pazartesi günü saat 22.30'a kadar süren incelemeleri sonrası olumlu karar çıktı. 15 Ekim Çarşamba günü Kınık, Kırkağaç, Akhisar, Soma ve Savaştepeli bin 700 madenci de tekrar iş başı yaptı.

GECE 01.00'DE MADENE İNİLMEDİ

Çalışmamaları halinde de aylık 1900 lira maaş alan, üç vardiyada çalışan bin 700 madenci, işe başlamaları halinde ödenecek ekstra ücretin hesaplarına yatırılmadığı gerekçesiyle bugün saat 01.00'de iş bıraktı. Maden alanında bekleyen servis minibüslerini kaldırmayan işçiler sabaha kadar burada bekledi. İşçiler, "Maaş bordolarına baktığımızda madene inmemiş arkadaşlarımızla maaşlarımız arasında bir fark göremedik. Eğer inersek ekstradan ücret alacağımız söylenmişti. Ama maaşlarımızda bunu göremedik. Bu nedenle iş bırakma kararı aldık" dedi.

MAAŞLARI DA YATMAMIŞ

Manisa'nın Soma İlçesi'nde iş bırakan madencilerin 15 Ekim'de yatması gereken maaşlarının da sekiz gün geçmesine rağmen yatırılmadığı öğrenildi.

Işıklar Maden Ocağı'nda 9 Eylül'de başlayan ve 10 Ekim'de sona eren bakım onarım çalışmalara katılan 1200 işçinin geçen ay hesaplarına yatırılması beklenen eksra ücretin yatırılmaması üzerine tepkili olduğu bu ayki maaşında geçen günlere rağmen ödenmemesi üzerine iş bırakma kararı aldığı ortaya çıktı.

KAYMAKAM ATÇI'DAN AÇIKLAMA


Konuyla ilgili açıklama yapan Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, "Birkaç aydır Çalışma Bakanlığı tarafından firmadan tahsis edilmek üzere işçilere maaşları ödeniyordu. Ancak Çalışma Bakanlığı Ekim ayı itibari ile maaşların firma tarafından yapılmasını istedi. Mahkeme tarafından firmanın maden faciası sonrası mal varlığına el koyulmuştu. Bu nedenle işçiler mağduriyet yaşadı. Bu mağduriyet nedeniylede birkaç gündür maaşlarının ödenmesini bekleyen maden işçileri, dün gece itibariyle maden ocağına inmemeye başladı. Yine ışıklar ocağındaki üretim durdu. Gece işçilerimiz ocağın kapısında bekledi. Çalışma Bakanlığı ile de irtibata geçtik. Bakanlığın bu ayki madencilere ödenecek maaşın firma adına yapacakları ihtimali var. Kasım ayı itibari ile işçilerin maaşları firma tarafından ödenmesi gerekiyor artık. Eğer maaşlar ödenmezse, yine sıkıntılı süreç başlayacak. İşçilerin maaş almadan ocaklara inmesi zor gibi görünüyor. Ocağa üretim yapmak üzere girilmemesi durumunda ocakta bozulmalar da başlayabilir. Maaşlar ödenirse işçilerimizde işlerinin başına dönmüş olacak" diye konuştu.

SÖZ VERİLDİ EYLEM BİTTİ


Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 maden işçisinin şehit olduğu facianın meydana geldiği Eynez Kömür Ocağı'nı çalıştıran Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Işıklar Ocağı'nda, çalışmaları halinde söz verilen ekstra ücret ödenmediği gerekçesiyle iş bırakan ve ocak önünde eylem yapan işçiler, Genel Müdür Haluk Evinç’in, yeni kanuni düzenleme çerçevesinde önümüzdeki ay düzeltilerek ödeneceğine söz vermesi üzerine eylemi bitirdi.

Işıklar'da çalışan işçiler, dün gece işletme tarafından verilen ücret bordrosuna baktıklarında aylık ücretlerinin eksik hesaplandığını görerek ocaklara inmedi. Kanunda belirtilen, en az iki asgari ücret olması geren ücretlerin işçilerin hesabına bin 850 TL olarak yatırılması, Işıklar’ın kapalı olduğu dönemde ocakta iş müfettişlerinin belirlediği eksiklerin giderilmesine dönük çalışmalara katılan işçilerin ücretlerinin bordroya yansıtılmaması, ücretlerde vasıf ve kıdem gözetilmemesi sebebiyle işçiler geceyi ocağın önünde geçirdi. 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçiler, servisle gittikleri Işıklar Ocağı’na 30 dakika geç indi. Vardiyayı ocakta geçiren işçiler, mesai bitiminde yer üstüne çıktı ancak servislere binip evlerine dönmedi ve ocak önünde eyleme başladı. 24.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler de servisle işe gelip ocaklara inmedi, eyleme katıldı. İşverenin aylık ücretlerini eksik ödemesini protesto eden ve düzeltilmesini talep eden maden işçileri, servislerin sabah vardiyasını evlerden alıp getirmesine izin vermedi. İşe gitmek için servis bekleyen 08.00-16.00 vardiyası işçileri ise kendi olanaklarıyla işe geldi. Arkadaşlarının gece ocak önünde başlattıkları eyleme onlar da katıldı.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Evinç'in, ücretlerin yeni kanuni düzenleme çerçevesinde önümüzdeki ay düzeltilerek ödeneceğine söz vermesi ve şirketin bugünü tatil ettiğini bildirmesi üzerine işçiler, eylemlerine son verderek servislerle evlerine döndü.