Siyasi partilerin programlarından dolayı kendi seslerinin yeterince duyulmayacağını düşünen aileler, 10 Mayıs Pazar günü Soma'da miting düzenleme kararı aldı. Ailelerin bu çağrısına çok sayıda derneğin, partilerini yanı sıra, sanatçılardan da destek geldi. Sanatçı Mert Fırat, yazar Ahmet Ümit gibi isimlerin görüntülü mesajla yeraldığı 'Somalı aileler çağırıyor' mitinge çağrı filmi kısa sürede sosyal medyada yayıldı.

Soma'da geçen 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faicasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye'nin en büyük maden faciası sonrası toplunun her kesiminden vatandaşlar Soma'ya akın etti, ailelerin acılarına ortak oldu. Birçok kurumu da Somalı işçilerin ailelerine yardımlarda bulundu.

YIL DÖNÜMÜNDE ACILI AİLELER HAREKETE GEÇTİ

Somalı aileler, facianın 13 Mayıs'taki yıl dönümü öncesinde de tüm Türkiye'ye acılarını paylaşma çağrısında bulundu. Çok sayıda dernek ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra ailelere, sanatçılardan da yine önemli bir destek geldi. Aileler mitinglerini, 16 Mayıs'ta DİSK, KESK gibi büyük konfederasyonların, 13 Mayıs'ta ise siyasi partilerin programlarından dolayı kendi seslerinin yeterince duyulmayacağını düşünüp 10 Mayıs Pazar günü düzenlemeye karar verdi. Bunun için de hem ailelerin hem de ünlü sanatçıların görüntülü mesajla katıldığı kısa filmler hazırlanıp sosyal meddaya paylaşıldı. 'Şehit madenci aileleri çağırıyor', 'Kömür bitti', 'Yanan bizdik, siz kömür sandınız' başlıklarını taşıyan filmlerde, ölen madencilerin aileleri acılarını anlattıktan sonra "Sağduyulu herkesi bekliyoruz" çağrısı yapıldı.

İkici filmde ise sanatçı Mert Fırat, tiyatrocu Cezmi Baskın, yazar Ahmet Ümit gibi isimler "Somayı unutmamak ve unutturmamak için 10 Mayıs'ta Soma'da olacağız" sözleriyle çağrıları yaptı.

İŞSİZ MADENCİLER VE AİLELER AFİŞLERİNİ ASTI

Yayınlanan filmler kısa sürede binlerce kişi tarafından sosyal medya hesaplarından paylaşıldı. Yine Youtube üzerinden de filmler kısa sürede izlenme sayıları binleri geçti. Ailelerin, hem kendilerinin hem de sanatçıların bulunduğu 4 film hazırladıkları öğrenildi. Bu arada Soma içerisinde mitinge çağrı çalışmalarında ise işsiz madenciler ile yakınlarını kaybeden aileler de görev aldı. Duvarlara, otobüs duraklarına ortak çalışıp afişler yapıştırıldı. Geniş bir katılımın beklendiği mitingin, saat 13.00'de Ege Linyit İşletmeleri önünde başlayacağı, Hükümet Konağı'na kadar olan yürüyüş sonrasında, burada konuşmaların yapılacağı açıklandı. Bu arada miting sonrasında, katılımcıların şehit madencilerini mezarlarını ziyaret edebilecekleri de öğrenildi.