TBMM'de toplantı düzenleyen CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, bir yolsuzluk olayını açıklayacağını söyledi. Kuşoğlu, "Belki 15-20 yıl önce böyle bir açıklama yapsaydık, herhalde bürokrasi veya hükümet sarsılırdı, büyük sıkıntılar söz konusu olurdu. Ama basında yolsuzluk refleksini yitirdi, kamuoyu da maalesef yitirmiş durumda. Cumhuriyet tarihinin en fazla yolsuzlukların olduğu dönemi yaşamamıza rağmen konuyla kimse ilgilenmiyor, yazılmıyor, çizilmiyor" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a 4 soru önergesiyle ihalesiz ve yönetim kurulu kararı olmaksızın Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü'nde yapılan işleri sorduğunu belirten Kuşoğlu, Bakan Yıldız'ın bu soru önergelerimi yanıtladığını söyledi.

Kuşoğlu, "Sayın bakan verdiği cevaplar benim yolsuzluk, usulsüzlük iddialarımı doğrulur nitelikte. Bende kendisine geçen 9 sayfalık bir mektup yazdım ve durumun vahim olduğunu bildirdim. İhalesiz, yönetim kurulu kararı olmaksızın Soma'da iki şirkete en az 4 milyar liralık ihale, iş verilmiş. Soma A.Ş. şirketine 30 milyon tonluk, İmbat A,Ş,'ye 39 milyon tonluk kömür işi ihalesiz verilmiş. Yönelim kurulu kararı olmaksızın verilmiş. Usulsüz verilmiş. Soma A,Ş,'de 10 yıl için bu kömürlerin tutarı en az 1 milyar 590 milyon lira ediyor. İmbat A.Ş'ye ise 13 yıl bir uzatma söz konusu. 2 milyar 457 milyon. En az 4 milyar lira. Bu 6-7 milyar lirada olabilir kömür fiyatlarına göre" diye konuştu.

2005 yılından itibaren bu firmaların hak edişlerinde artışlar olduğunu belirten Kuşoğlu, "Çok anormal artışlar söz konusu. Geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik dedi ya 'Aşırı üretim, kar hırsıyla hareket ediliyor' diye şikayet etti ya. Konu budur. Bu iki şirketin anormal bir şekilde 1 milyon ton üretim yapmaları gerekirken, 4 milyon, 5 milyon tona yakın üretim yapabiliyorlar. İşçinin canını tehlikeye atma pahasına yapıyorlar. 301 kişinin ölmesiyle sonuçlanan facianın sebebi de budur. Bu aşırı üretim, aşırı kazanma hırsıdır. Bir yolsuzluk vardır, iki kanuna yönetmeliğe, mevzuata uymayan üretim vardır. Vahşi kapitalizm tam olarak buradadır. Sayın Taner Yıldız'a yazdığım mektupta bunun gereklerinin yerine gelmesini istedim. Çok detaylı olarak kendisine yazdığım mektupta konuları detaylı olarak anlattım. Ben bir parlamenter olarak görevimi yerine getirmeye çalışıyorum" ifadelerine yer verdi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUM

Kuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütün bunların sonuçlarının olumlu olarak ortaya çıkması lazım. Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bankalığı tarafından incelenmesi ve yargının konuyla ilgili gereğini yerine getirmesi lazım. Bu basın toplantısıyla savcılara suç duyurusunda bulunuyorum. Ayrıca konuyu kendilerine de bildireceğim."