Şehzadeler İmam Hatip Ortaokulu'nda beden eğitimi öğretmeni olan Ö.Ş., geçen yıl 10 Ocak'ta bir grup arkadaşıyla doğa sporları kapsamında geziye katıldı. Gerçekleştirdikleri etkinliğin fotoğrafını da sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan, kişisel hesabından paylaştı. Ö.Ş., etkinlikte yer alan arkadaşlarını da fotoğraf üzerinde etiketledi. Bir süre sonra B.K. isimli kadın, fotoğrafta Ö.Ş. tarafından etkilenen eşi Ö.K.'yi gördü. Eşini hedef alarak, Ö.Ş.'nin paylaştığı fotoğrafın altına, 'Yakalandın ne yapıyorsun o.....larla. Ben söyledim sana yuh evli olduğunu bilmiyorlar mı acaba?' diye yazdı.

Şoke olan kadın öğretmen Ö.K., hakaret içeren yorumları nedeniyle B.K.'ya yönelik uyarılarda bulundu.

B.K.'nın paylaştığı yoruma çevresinden tepkiler gelmesi üzerine mağdur duruma düştüğünü söyleyen öğretmen Ö.Ş., 11 Ocak 2015'te Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. B.K. hakkında, internet ortamında 'hakaret' suçu işleyerek toplumda öğretmenlik gibi saygın bir meslek icra eden Ö.Ş.'yi mağdur ettiği gerekçesiyle Manisa 4. Asliye Mahkemesi'nde dava açıldı.

RENCİDE OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Manisa 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada Ö.Ş., Ö.K. ile dağcılık sporu kapsamında arkadaş olduklarını, çekildikleri fotoğrafı Facebook üzerinden paylaştıktan sonra Ö.K.'yi de etiketlediğini söyledi. Ayrıca B.K.'nin eşine gönderme yaparken, fotoğraftaki diğer kişilere ağır hakaretlerde bulunduğunu vurguladı. Ö.Ş., bu yorumların fotoğrafı gören tüm arkadaşları tarafından okunduğunu ve rencide olduğunu söyledi. B.K. ise eşiyle 16 yıllık evli olduğunu, söz konusu yorumları bir kişiye yönelik yapmadığını, yorumların hakaret içermediğini öne sürdü.

HAKARETTEN CEZA

Davada, B.K., sosyal paylaşım ortamından hakaret ettiği gerekçesiyle suçlu bulundu. Mahkeme, B.K.'ye ilk olarak 90 gün adli para cezası verdi. Sanığın iyi halini göz önüne alan mahkeme, cezayı 75 gün adli para cezasına düşürdü. Ceza günlük 20 liradan toplam 1500 lira adli para cezasına çevrildi. Mahkeme, 5 yıllığına hükmün açıklanması geri bıraktı.

'KARAR ÖRNEK OLMALI'


Mahkemenin verdiği kararın örnek olması gerektiğini dile getiren öğretmen Ö.Ş., "Şahsi Facebook adresimden paylaşılan yorum beni mağdur duruma düşürmüştür. Şahsi Facebook adresimde kayıtlı olan arkadaşlarımın ve velilerimin önünde yıpratılmak istendim. Bu benim için gurur ve onur meselesi haline geldi. Ben de vakit kaybetmeden konuyu yargıya taşıdım. Hakaret içerikli paylaşımlarda bulunan kişi ceza aldı. Aldığı bu cezanın örnek olmasını istiyorum. Herkes sosyal paylaşım alanlarında başkalarına hakarette bulunmamalıdır. Yaklaşık 20 yıldır dağcılıkla uğraşıyorum. Birçok fotoğrafı da şahsi adresimde paylaşıyorum. Alınacak bu kararın yorum yapanları bir kez daha düşündüreceğine inanıyorum" diye konuştu.