Topladıkları imzaları Vali Çiçek'e sunan İKUP üyeleri, hazırladıkları dilekçeyle İztuzu'nun işletmesinin Ortaca Belediyesi'ne verilmesini istedi. Bölgenin korunması için birlikte çalışmayı teklif eden Vali Çiçek, İztuzu'nu kimin işleteceğine mahkemenin karar vereceğini söyledi.

Akdeniz Kıyı Vakfı, Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı, Dalyan Minibüs Taşıyıcılar Kooperatifi, Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi, Dalyan Tekne Kooperatifi, Dalyan Su Sporları Derneği, Dalyan Turizm, Kültür ve Çevre Koruma Derneği, Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği temsilcilerinden oluşan 12 kişilik İKUP üyeleri; İztuzu ve Dalyan ağzı plajlarının işletmesinin Ortaca Belediyesi'ne bırakılmasını talep ettikleri bir dilekçe ile birlikte 37 bin imzalı klasörü Vali Amir Çiçek'e teslim etti.

'ÖZEL SEKTÖR VEYA BAŞKASI İŞLETECEKMİŞ BU SİZİN KONUNUZ DEĞİL'

İKUP üyelerini dinleyen Çiçek, "Sizler kadar ben de korumadan yanayım. Devlet kimseye hiçbir yeri peşkeş çektirmez. Önemli olan oranın korunmasıdır. Bu konuda hepimiz hemfikiriz. Oranın ticari rant haline gelmesi gibi bir şey söz konusu değil. Sahiplendiğiniz için size teşekkür ediyorum. O kumsalın korunması için ne gerekiyorsa bana getirin. Şartnameye koyalım. Özel sektör veya başkası işletecekmiş bu sizin konunuz değil. Bu konuda polemiklere girmek istemiyorum. Algılarla idare etmeyiz. Biz de vatandaşız. Oranın geleceğini heder etmeyiz. Demagojileri bırakın. Bana bunun için gelmeyin. Ben de bir hukukçuyum. Şu an konu mahkemede. Onun için sizinle bu konuyu konuşamam. Kimin işleteceğine yargı karar verecek. Şu çalıştıracak, bu çalıştıracak bunu konuşmayalım. Önemli olan korunması konusunda biz hemfikir olalım" dedi.

'SAYIN VALİ DÜŞÜNCELERİMİZE POZİTİF YAKLAŞTI'

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmeden sonra Valilik önünde açıklama yapan Prof. Dr. Erdal Özhan, "İztuzu'nun geleceği ile ilgili duyduğumuz endişeleri, olasılıkları anlatan bir dilekçeyi sayın valimize sunduk. Dünyadaki bütün korunan alanlardan elde edilen gelirler o alanların daha iyi korunması için harcanır. Bizim ülkemizde maalesef bu durum henüz oturmuş değil. Biz İztuzu'nun, Dalyan kumsalının hiçbir zaman ölü denize benzemesini istemiyoruz. Sayın Vali düşüncelerimize pozitif yaklaştı. Korumanın önemini kabul ettiğini, bütün bu alanların korunması için bizlerle işbirliği yapacağını belirtti. Bölgeyi yerinde görmesini teklif ettik, kabul etti. Dalyan'a gelecekler. İztuzu'nun önemini yerinde anlatacağız. Umuyoruz, bu çabalarımız koruma açısından olumlu sonuçlar verecek" dedi.