Dünyanın en iyi yamaç paraşütü merkezleri arasında gösterilen Ölüdeniz Mahallesi'ndeki Babadağ Hava Sporları ve Rekreasyon Merkezi, yerli ve yabancı turistlere adrenalin dolu dakikalar yaşatırken, yurt içi ve yurt dışı fuarlarında Muğla'nın simgesi olarak dünyaya tanıtılıyor.

Bölgede, "gökyüzünün renkli aksesuarları" olarak nitelendirilen yamaç paraşütü, Ölüdeniz'in gökyüzünden görünen muhteşem doğasıyla birçok katalog, dergi ve broşürde Muğla'nın tanıtım yüzü olarak kullanılıyor.

Macera tutkunu turistlerin tercih ettiği Babadağ, bin 200, bin 700, bin 800 ve bin 900 metreden yamaç paraşütüyle atlayış yapıp kuş bakışı eşsiz güzellikteki manzarayı izleyerek Ölüdeniz'deki Belcekız Plajı'na iniş imkanı sunuyor.

Yamaç paraşütü yapanlar gökyüzünde adrenalini yaşarken, plajda güneşlenenler de paraşütlerin gökyüzünde oluşturduğu görsel şovu izliyor.

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık yaptığı açıklamada, Ölüdeniz ve hemen bitişiğindeki Babadağ'ın dünyada ender rastlanacak bir coğrafyaya sahip olduğunu söyledi.

Deniz kenarından yaklaşık 2 bin metreye yükselen Babadağ'ın başka bir yerde olmadığını kaydeden Çalık, bu güzelliğin sıra dışı sporlardan olan yamaç paraşütünün yaygın olarak yapılmasına olanak tanıdığını ifade etti.

Çalık, Babadağ'ın Türkiye'nin bir markası olarak turizme hizmet ettiğini, bundan sonraki süreçte Fethiye'deki yamaç paraşütünü dünya markası haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

"Yılın ilk yarısında yüzde 20 artış oldu"

Geçen yıl Babadağ'dan 75 bin tandem (ikili) uçuş gerçekleştirildiğini anlatan Çalık, şöyle konuştu:

"Bu yıl hedefimiz 90 binin üzerine çıkmak. 2014 yılının ilk 6 aylık rakamlarında geçen yıl 20 bin olan uçuş sayısı şu an yüzde 20'lik artışla 25 bine çıktı. Güvenli uçuş alanı ve kazasızlık yurt içi ve yurt dışından bu spora olan rağbeti artırıyor. Babadağ'ı işleten şirket, turizm faaliyeti yürüten acenteler, yamaç paraşütü sporuna kurallarıyla destek veren Türk Hava Kurumu ve pilotlar ile uçuş yönergeleri hazırlayarak güvenlik önlemleri alıyoruz. Uyguladığımız denetim ve kontrollerle bu sportif faaliyetin devamını sağlamaya çalışıyoruz."

Kaymakam Çalık, uçuş güvenliğini sağlamak için Babadağ'da ambulans ve sağlık ekibi oluşturulduğunu, olası bir kazada etkin müdahale için de Dalaman Hava Meydan Komutanlığı'ndan helikopter desteği sağlandığını vurguladı.

Yaklaşık 15 kurum ve kuruluşun koordinasyonuyla dünyanın en iyi hava sporları merkezi olmayı hedeflediklerine değinen Çalık, yamaç paraşütünün yılda yaklaşık bin uçuş gerçekleştiren tecrübeli pilotlarla yapıldığını dile getirdi.

Çalık, yamaç paraşütünün bin 700, bin 800 ve bin 900 metrelik 3 güvenli uçuş pistiyle yapıldığını, bu yıl yeni açılan bin 200 metrelik pistle de sonbahar ve ilkbaharda uçuş yapma imkanı tanıyarak sezonun uzayacağını sözlerine ekledi.

"Yamaç paraşütü kazaları sıfıra indi"

Ölüdeniz Yamaç Paraşütü Kooperatifi Başkanı Celal Yıldız ise Ölüdeniz'de yaklaşık 25 yıldır yapılan yamaç paraşütünün bölgenin en önemli tanıtım unsurlarının başında geldiğini anlattı.

Her yıl binlerce insanın sadece yamaç paraşütü yapmak için Ölüdeniz'e geldiğini kaydeden Yıldız, ilk yıllarda 5 bin civarında tandem uçuş yapılırken, son yıllarda bu rakamın 65 binlere çıktığını dile getirdi.

Yıldız, dünyada birçok yerde yamaç paraşütü yapıldığını hatırlatarak, "Her zaman birinci sırada Ölüdeniz yer alıyor. Çünkü, denize yakın ve 2 bin metre yükseklikte yıl boyunca uçuşa elverişli bir başka yer yok. Bu nedenle yurt içi ve yurt dışındaki bütün pilotlar burayı tercih ediyor" dedi.

Babadağ'da, kooperatiflerine bağlı 150 pilotla hizmet verdiklerine işaret eden Yıldız, 3 yıl önce kurulan kooperatif ve aldıkları önlemlerle yamaç paraşütü kazalarının sıfıra indiğini kaydetti.