AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Edremit Körfezi'ndeki yaklaşık 2 milyon zeytin ağacını uçakla ilaçlıyor. Sarımsaklı ve Cunda'dan başlayan ilaçlama dört kez yapılacak. Zeytin sineğiyle mücadele için başlatılan ilaçlama çalışmasının maliyeti 3 milyon 300 bin lirayı aşacak. Ayvalıklı çevreciler havadan ilaçlamanın, diğer bitki, hayvan ve canlılara zarar verdiğini ve ilacın çok az bir bölümünün zeytinlik alanlarda etkili olduğunu söylüyor, ilaçlamanın verimi düşürdüğünü de belirtiyor. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Platformu Sözcüsü Şükrü Kaygısız, Ayvalık Tabiat Parkı ve Kazdağları Milli Parkı'nın bulunduğu bir alanın, ekolojik değeri, endemik tür çeşitliliğinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak "Böyle bir alanın ilaçlama sonucu zarar görmesi kabul edilemez" dedi.

Havadan ilaçlama doğayı kirletiyor

• Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Platformu Sözcüsü Şükrü Kaygısız, gelişmiş ülkelerde havadan ilaçlamadan vazgeçildiğini belirterek şunları söyledi: "İlaçlama yapılan alanda ilacın yüzde 30'undan fazlasının havada sürüklenmesi sonucu diğer alanlara kaydığı ve bu nedenle diğer alanların kirletildiği gözlemlenmiştir. Yaklaşık yüzde 10'dan fazla bir kısmının buharlaşarak hem hava hem su kirliliğinde önemli rol oynadığı, hava salımı ve buharlaşma sonucu ilacın diğer tarım alanlarına kaydığı, dolayısıyla beslenme zincirimizde yer alan ürünlerin de kirlendiği biliniyor. Özellikle küçük ve faydalı böcek türlerinin yok olduğu, bu nedenle ekolojik dengenin bozulduğu yönünde bilim adamları tarafından defalarca uyarı yapılmıştır. Çözüm, doğanın kendi iç dengesine saygı duymaktan geçer."

Baraj yüzünden gittiler

Kaygısız: "Havran Barajının yapılması sırasında oluşan mağara tahribatları sonucu, binlerce yarasa bölgeyi terk etmiştir. Bir yarasanın binlerce zeytin sineğini yediği ve doğal bir ayıklayıcı olduğu düşünülürse, çözüm daha kolay anlaşılıyor. Bugün ilaçlama önerenler zamanında Havran Barajı gibi anlamsız projelerde ısrar etmeselerdi, bugün doğa kendi başına iç dengesini sağlamış olacaktı. Kaybolan yarasaları getirin, sorun çözülsün."