Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, Soma'daki zeytinlikler, Soma Kolin Termik Santrali'nin yapımı için, acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine, Soma'ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi'nde oturanlar, zeytinliklerin kamulaştırılmasına tepki amacıyla geçen 1 Eylül'de eylem yaptı. Acele kamulaştırma sürecinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için de dava açıldı. Davaya rağmen Kolin Şirketler Grubu, zeytinliklerin çevresini, tel örgü ile çevirdi.

Zeytinliklerin bulunduğu Yırca Mahallesi sakinleri ve yetkilileri, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi'ni durumdan haberdar edip, şirketin zeytinlik alanlara zarar vermesi olasılığına karşı gerekli önlemlerin alınmasını için suç duyurusunda bulundu. Suç duyurularını değerlendiren Soma Cumhuriyet Başsavcılığı da kamulaştırma kararı nedeniyle 'kovuşturmaya gerek yok' kararı verdi.

Öte yandan acele kamulaştırmanın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan dava sonuçlanmadan 17 Eylül'den itibaren bölgede aralıklarla ağaç kesimi yapılmaya başlandı.

BU SEFER DE BİNE YAKIN AĞAÇ KESİLMİŞ

Bugün sabah saatlerinde zeytin toplamak için bölgeye giden yaklaşık 80 köylü, şirkete bağlı 4 dozer ve 100 görevlinin ağaç kesimi yaptığını gördü. Yaklaşık bin ağacın kesilmesine tepki gösteren köylüler ile şirket çalışanları arasında tartışma çıktı. Arbedeye dönen tartışmada tartaklandığı iddia edilen 11 köylü, ayrıca yere yatırılıp kelepçelendi.

Köylülerin ihbarı üzerine olay yerine gelen jandarma, kelepçelenen köylüleri şirket çalışanlarının elinden aldı. Dayak yediğini belirtilen köylüler, jandarma aracıyla hastaneye kaldırıldı. Şirket çalışanlarının anahtarlarını kaybettiğini söylemesi üzerine köylülerin kelepçeli hastaneye götürüldüğü öğrenildi. Tedavilerin ardından taburcu edilen köylüler, İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürüldü. Jandarma köylülerin kollarınki kelepçeleri açtı. Anahtarları bulunamadığı için tamamen çıkartılamayan kelepçelerin köylülerin tek kollarında takılı halde durduğu belirtildi. İfadelerine başvurulan köylülerin şikayetçi olduğu, ancak herhangi bir gözaltı işlemi uygulanmadığı belirtildi.

Öte yandan; olayı cep telefonuyla görüntüleyen köylülerin yanlarına gelen bazı şirket çalışanlarının, kendilerini sivil jandarma olarak tanıtıp kaydedilen görüntüleri sildirdiği ileri sürüldü.

O ANLARI ANLATTILAR

Şirket görevlilerinin kendilerini tartakladığını belirten çiftçi 34 yaşındaki Oktay Uyan, "Sabaha karşı şirket yetkilileri iş makinesi ile zeytinlik araziye girmişler. Biz de zeytin ağaçlarını kesmemeleri için müdahale ettik, engel olmaya çalıştık. Bizlere kelepçe taktılar" dedi. Bir diğer köylü 18 yaşındaki Ercan Demir, "Bizi yere yatırdılar. Cop ve tekmeleyerek darp ettiler. Özel güvenliğin kelepçe takma yetkileri yok" diyerek tepkisini dile getirdi.

CHP'Lİ MİLLETVETİLİ ÖZEL SOMA'DA

Sabah saatlerinde meydana gelen arbedeyi haber alan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yaşananlar sonrası bölgeye geldi. Jandarma ve köylülerle konuşan Milletvekili Özel, görüşmeleri sonrası açıklama yapacağını söyledi.

11 GÖZALTI

Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde ağaç kesimi yaparken kendileriyle tartışan köylüleri tartakladığı ileri sürülen 3'ü dozer operatörü 11 kişinin gözaltına alındı.

Sabah çıkan arbedenin ardından Greenpeace Avukatı Deniz Bayram da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Greenpeace üyelerinin ve köylülerin dövüldüğü vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kolin Şirketler Grubu 'ağaçları keserek cezasını öderim, ağaçları da keserim' yaklaşımı ile hukuksuz ağaç kesimini devam ettiriyor. Hukuk çerçevesinde zeytinliklerini korumak için mücadele eden köylüler darp ediliyor. Bu projeyle ilgili kurumlara sorduğumuz her soruya aldığımız yanıtta ayrı bir skandalla karşılaştık. Tarım Bakanlığı yazılı olarak bize, bölgenin tarım dışı kullanımına izin vermediğini açıkladı. Kolin Şirketler Grubu'nun henüz bir imar planı da yok. Acele kamulaştırma kararını şirkete ağaçları kesme hakkını vermiyor, çünkü kanunlara göre zeytinlik alanlar acele kamulaştırma kapsamına giremez. Yasadışı ağaç kesimine engel olmak için alanda tüm engelleyici tedbirler alınmalı, Kolin Şirketler Grubu'nun zarar verici eylemleri önlenmeli. Bu kararın uygulanmasında ve zeytinliklerin dava süreci sonuçlanana kadar kesilmemesini sağlamak Vali ve Kaymakamın görevi. Daha fazla ağacın kesilmemesi için yetkilileri göreve çağıyoruz" dedi.

CHP'Lİ VEKİLDEN İNCELEME

Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde köylülerle Kolin A.Ş. çalışanları arasında çıkan arbede sonrası CHP Milletvekili Özgür Özel bölgeye gitti. Özel köylüleri dinleyip bölgede inceleme yaptı. Bu sırada köylülerin kendilerini tartakladığını söylediği kepçe operatörlerini tespit eden Özel, bu kişilerden şikayetçi olduğunu ve gözaltına alınmasını talep etti. Bunun üzerine jandarma 3 dozer operatörünü gözaltına aldı.

Dozer ve elektrikli testereyle kesilen zeytinlik bölgede inceleme yapan Özel, ardından köylülerle birlikte Kolin A.Ş.'nin şantiye alanına giderek yetkili kişilerle görüşmek istedi. Şantiye alanına kurulan prefabrik bölümlerde yetkili arayan CHP'li Özel ardından şantiye alanında hiçbir güvenlik görevlisinin bulunmadığı ve iş güvenliğinin alınmadığı gerekçesiyle Kolin A.Ş.'yi SGK İl Müdürlüğü'ne şikayet edeceğini belirtti.

Şantiyeden sonra kesimin yapıldığı alana tekrar dönen Özel, buradaki 3 dozerin dışarı çıkartılması konusunda jandarmaya talepte bulundu. Jandarmanın eşliğinde dozerler alandan tek tek çıkartıldı.

MUHTAR, EŞİNİN TARTAKLANDIĞINI SÖYLEDİ

CHP'li Özgür Özel'e eşlik eden Yırca Muhtarı Mustafa Akın, "Sabah 07.00 sıralarında arkadaşlar bizi aradı. Kelepçelendiklerini söylediler. Biz de toparlayabildiğimiz insanlarla geldik. Dozerler bir yandan güvenlikler, bir yandan testereli insanlar bir yandan zeytinleri kestiler. Eşimi de dört kişi yere yatırarak darp edilmiş. Ambulansla hastaneye kaldırmışlar" diye konuştu.

"ŞU AN BU ALAN DAVALIK, ZEYTİN KESME İZİNLERİ YOK"


Zeytinlik alanda incelemede bulunduktan sonra açıklama yapan CHP'li Milletvekili Özel, devletin zeytinlik alanda gerekli önlemleri almadığı için utanç içinde olduğunu vurguladı. CHP'li Özel, "Yırca köylüleri ile Kolin A.Ş. arasında yaklaşık bir aydır süren bir çekişme var. 3-4 gündür alanda bir sessizlik vardı. Zeytinler kesilmiyordu. Ancak bu sabah erken saatlerde dozerler, elinde testereli makine bulunan kişiler ile güvenlik görevlileri alana girmiş. Zeytinleri kesmeye başlamış. Köylülere darp uygulamışlar. Kolin A.Ş. Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir kanununu dikkate almadan burada köylülere kelepçe uygulayarak, darp ederek can yakarak ağaç kesimine başladı. Jandarma 100 kişiye karşı 10 kişiyle buraya geldi. Ancak görülüyor ki devlet tavşana kaç, tazıya tut dediği çok açık ortada. Kaymakamından, valiliğine, ilçe jandarma komutanlığına kadar bu düşünceyi uyguluyor. Şuan bu alan davalık. Zeytin kesme izinleri yok. Belediyelere sorduğunuzda burası tarım arazisi olarak geçiyor. Kolin A.Ş. şu anda burada sadece zeytincilik yapabilir. Burada büyük bir hukuksuzluk var. Dozerleri bu alandan çıkardık. Devletin yapmadığı görev karşısında köylülerin yanında utanç içindeyim. Bu yaptıklarından ben utanıyorum" diye konuştu. Zeytin alanındaki incelemesini ardından Özel, İlçe Jandarma Komutanlığı'nda ifade veren köylüleri ziyaret etti. İlçe Jandarma Komutanlığı'nda gözaltında bulunan güvenlik görevlileri ile de karşılaşan CHP'li Özel, "Köylülerin yanında ben varım. O köylülere bir şey yapan beni karşısında bulur" dedi.