MSKÜ Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce Güney Ege Kalkınma Ajansı desteği ile Yürütülen “Akıllı Can Melek Projesi"nin temsili bileklikleri üniversite maskotu "Bilgecan" ile tanıtıldı.

Programın açılışında konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, zihinsel engellilerin, toplumsal hayata aktif katılımının önündeki en önemli engellerden birinin kaybolma korkusuyla sosyal hayata entegre olamaması olduğunu söyledi.

Bu sorunu ortadan kaldırmak için hazırlanan "Akıllı Can Melek" projesinin çok önemli olduğunu belirten Çiçek, "Bu proje farklı bir proje. Biz sosyal bir devletiz. Sosyal devletin özelliği insanların kullanabileceği bütün hakları hepsine vermektir. Bu nedenle hiçbir anne ve baba 'benim çocuğum engelli, evden dışarı çıkartmam' diye düşünmesin. İşte sosyal devlet bugün tüm insanlarına bu imkanı veriyor. Engellisine de sahip çıkıyor” dedi.

Projeyle hazırlanan akıllı bilekliklerin engelli bireylerle istenilen anda iletişim kurma imkanı sağladığına dikkati çeken Çiçek, "Biz toplumun tüm katmanlarıyla ortak akılla birlikte hareket ederek engellilerimize sahip çıkacağız. Projeler üreteceğiz ve onların hayatını daha da kolaylaştıracağız. Bu projenin hayata geçmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise projenin iyi niyetle insanlığa katkı sağlamak için hayata geçirildiğini kaydetti.

Proje yürütücüsü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik de proje sonucunda engelli bireylerin ve ailelerin sosyal hayata entegre olmalarının sağlanarak güvenli ve serbest biçimde sosyal yaşamlarını sürdürebilmelerini amaçladıklarını dile getirdi.

Muğla Yöresinde Yaşayan Yabancıların Dayanışma Derneği Başkanı Halil Karanfiloğlu ise zihinsel engellilerin sık sık kaybolduklarını ve bu durumdan ailelerin etkilendiğini belirtti.

Karanfiloğlu, projenin gönüllülük esasına dayandığını, akıllı bileklik projesi kapsamında 2 yıl içerisinde 3 bin bileklik dağıtıldığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Daha önce dağıtılan bilekliklerimizin içinde kişi bilgileri yer alıyordu. Şimdi bunu akıllı hale getiriyoruz. Artık coğrafi bilgi sistemleri tabanlı mobil takip ve izleme, iletişim modülü ile akıllı hale getiriyoruz. Çalışma kapsamında öncelikle 20 adet Akıllı Can Melek sistemi üretilip  Muğla ve ilçelerinde bir hedef kitle ile üzerinde yenilenebilir hale getirilecek. Projenin öncelikle Türkiye projesi olması için de tüm yetkililerin desteği gerekli."

Akıllı Can Melek Projesi

Akıllı Can Melek Projesi  kapsamında, konum takibi yapmaya olanak sağlayan, zihinsel engelli bireyler için anında ses ve veri iletişimi imkanı tanıyan, güvenli konumsal bölgeler tanımlanarak bu bölgeler dışına gerçekleşecek hareketleri denetleme olanağı sunan bileklikler geliştirilecek.

Bileklikler acil durumlarda ve ilk yardım ihtiyacında en kısa zamanda erişime olanak tanıyacak. Bireylerin belirli bir kentsel alan dışına çıkması durumunda kontrol edilebilecek, konum ve durum bilgileri data ve ses ortamında anlık olarak izlenebilecek.  Bu bilekliklerin, bütünleşik bir coğrafi bilgi sistemi ile geliştirilerek ülke kapsamında uygulanabilecek bir model ortaya konulması amaçlanıyor.

Konuşmaların ardından hazırlanan temsili Akıllı Can Melek bileklikleri engelli öğrencilere Vali Çiçek, Rektör Prof. Dr. Harmandar ve proje yürütücüleri tarafından takıldı.