Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, Türkiye'de bu yıl buğday rekoltesi yüksek olmasına rağmen son iki ay içerisinde un fiyatlarına yüzde 15-20 arasında zam yapıldığını belirterek, 'Bu zamlar böyle devam ederse ekmek fiyatının 1,5 lira olması kaçınılmaz' değerlendirmesinde bulundu.
Haber Ekspres Yazarı Gülseren E. Yeniçay da kaç gündür, özellikle İstanbul başta olmak üzere AKP'li kentlerde unlu mamüllere, hükümetle birlikte sessiz sedasız yüzde 25 zam yapıldığını yazdı.
Bizler, 'Ekmekle oynanmaz!' sözüyle büyüdük. Hatta birçok politikacı da meydanlarda hep bu sözcüğü kullanıyor.
Ama durum ortada...

Ekmek fiyatı 1.5 lira olabilir?

Konuya ilişkin Kolivar, rekolte yüksek olmasına karşın un fiyatlarına anlaşılması zor olan zamlar yapıldığını kaydederek, ham maddeye yapılan zamlar karşısında fırıncının ezildiğini bildirdi. Artan maliyetlerin yanı sıra merdiven altı, Kaçak, ruhsatsız çalışan fırınların ve zincir marketlerin düşük fiyata kalitesiz ekmek satmasının, işini dürüst yapmaya çalışan fırıncıları olumsuz etkilediğini anlattı. Kolivar, bazı yerel yönetimlerin yasa dışı kaçak fırınların faaliyetine göz yumduğunu savunarak, yasal fırıncıların üretim kapasitesini bu yüzden azaltmaya başladığını aktardı.

Un fiyatları neden zamlandı?

2 ay önce çuvalını 58 liradan verilen Trakya ununu şu anda 68 liradan piyasaya sürülüyor. Çuvalını 2 ay önce 63 liradan alınan Konya unu ise şu anda 73 lira...
Özetle; un fiyatlarının çuvalının 63 lira ile 80 lira arasında değişiyor. Konyalı Başbakan da ekibi de bu artışı görmüyor mu acaba?
Uncular fırıncılara bir açıklama yapmıyor, sadece 'Bundan sonra şu fiyat alırsan al' diyor.
Gerçekten anlamakta zorlanılacak bir durum yaşanıyor. 2 ay öncesine göre dolar artmadı, akaryakıt fiyatları yükselmedi peki una neden zam geldi?
Bizler 'seçim zammını' biliyorduk ama ilk kez piyasada 'seçim sonrası zam' ile karşılaşıyoruz.

Oyun karşılığı teşekkür ve...

Neredeyse her sokağında, 'Teşekkürler İstanbul!' ya da 'Teşekkürler Fatih!' gibi semtlerin adları yazılı pankartlarda Başbakan Ahmet Davutoğlu imzası var. İşte unun karşılığı da her şeye zam üstüne zam yapılıyor. Tabii ki bu zamlar dolaylı ya da doğrudan Anadolu'yu ve İzmir'i de etkileyecek. Yine açık ve net söylüyorum:
İstanbul'da her geçen gün ruhsatsız ve kaçak işletmeler açılarak faaliyete başladı.
Yani görmezden geliniyor, bazı kişilere...
Daha doğrusu partiye kayıtlı olanlara.
Sadece şunu söyleyeyim;
Şu anda İstanbul'da ruhsatsız fırın sayısı 1000'in üzerine çıktı. Tüm denetim taleplerine yetkililerden cevap alamıyorsunuz.
Bu konuda sıkıntı olmadığı için,fiilen bu fırınlar faaliyetlerine yine devam ediyor.

İzmir ekmekte de örnek

İzmir'de olduğu gibi, özellikle 'ekmek' gibi kutsal ve halkın birincil tüketim maddesinin kaçak üretilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. Biliyorsunuz Manisa'daki denetimlerde bir fırın kapatılmıştı. Bornova'da, Foça'da, Karşıyaka ve Buca'da son zamanlarda özellikle fırın baskınlarının zabıta ekiplerince yapıldığını ve denetlendiğini biliyoruz.
Şunu da unutmamak gerekiyor:
Normal şartlarda bir fırında en az 8 personel çalışması gerekiyor. Bu kaçak işletmelerde kaçak işçi çalıştırıldığı için devlet milyonlarca lira zarara uğratılıyor. İşçiler için ödenen prim ve vergiler ödenmiyor. Bu arada zincir marketlerin ekmek israfını artırdığını da unutmamak gerekiyor. Raf ömrü uzun olan ekmeklerin katkılı olduğunu da hatırlatmak istiyorum. Bu yüzden mahalle bakkalı gibi mahalle fırınını tercih etmemiz gerekiyor.

Tedirginlik sürüyor


Piyasalarda, Türkiye-Rusya kriziyle başlayan tedirginlik, Avrupa ve ABD Merkez Bankası (FED) kaynaklı gelişmelerle sürüyor.
16 Aralık'ta yapılacak FED faiz toplantı yaklaşırken FED'in faiz arttırma olasılığı daha da güçlendi. Türkiye-Rusya kriziyle başlayan tedirginlik, Avrupa ve ABD Merkez Bankası (FED) kaynaklı gelişmelerle sürüyor. 16 Aralık FED faiz toplantı tarihinin yaklaşırken son ABD tarım dışı istihdam verileri ve FED Başkanı Yellen'in açıklamalarıyla faiz artış olasılığı daha da güç kazandı. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası başkanı Draghi'inin ek likidite paket beklentilerini karşılamayan konuşmasının ardından bir süredir değer kaybeden ve önemli bir teknik desteğine yaklaşan Euro'nun değer kazanması ve dış borsalara gelen satışlar iç piyasalara da yansıdı. Diğer yandan Euro'nun değer kazanması, düşüşte olan altına kısa süreli yükseliş getirirken petrol fiyatlarına etkisi daha zayıf kaldı.

Çiftçimizi doğrudan etkiliyor

Rusya ile Türkiye arasında uçak krizi devam ederken, Menemen gibi tarım ve hayvancılığın gelişkin olduğu güzide ilçemizde çiftçilerin tedirgin bekleyişi başladı. Rusya'da Türk mallarına yasaklama kararının gelmesinin ardından, gözler ihracat yapan çiftçilere çevrildi. Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, 'Bu durum çiftçilerimizi doğrudan etkiler. Ellerindeki ürünü satacak başka böyle büyük bir pazar bulamayabiliriz. Ayrıca ürün bollaşacağı için ucuzlama ihtimali de yüksek. Özellikle pamuk ve kuru üzüm piyasasında önemli dalgalanmalar olabilir' dedi.

Menemen'in sıkıntısı

Menemen'de son teknolojik makinelerin kullanıldığını ve bu bakımdan sıkıntılarının olmadığını dile getiren Karagöl, 'Hasat arazilerinin %80'i pamuk ve bu da özel makinelerle toplanıyor; zaten üretim konusunda Menemen çiftçisinin sıkıntısı yok' şeklinde devam etti. Çiftçilerin gerekli tarım ilaçlarını ve gübrelerini bizzat Ziraat Odası'ndan aldığını, iki ziraat mühendisin de çiftçileri yerinde ziyaret ederek ücretsiz olarak danışmanlık yaptığını ve ziraat odası olarak, onlara en verimli bir şekilde yardımcı olmaya çalıştıklarını açıkladı.
Aliağa'daki sanayi atıklarının, dumanının ve kokusunun Menemen'deki verimli toprakları olumsuz etkilediğini; İzmir'in ise giderek Menemen'e doğru genişlemesi nedeniyle kentleşme sorunu yaşadıklarını vurgulayan Karagöl 'Kentleşme nedeniyle verimli toprakların da yapılaşmaya kurban gitmesi endişesini taşıyoruz. Bu kentleşme Menemen çiftçisine ve köylüsüne zarar verir.' dedi. Ayrıca sorun olarak da Gediz nehrinin kirliliğini gösterdi.

Türk mermercilere destek

İzmir İtalyan Ticaret Odası tarafından düzenlenen Doğal Taş Teknolojileri Sektöründe İkili Görüşmeler Organizasyonu'na katılan Türk mermer firmaları Silkar, Gürel, Aktaş, Çizgi ve Sirmersan'ın temsilcileri İtalya'daki ekipman üreticilerine gerçekleştirilen seyahatten memnun kaldıklarını bildirdi. Türkiye ile İtalya arasındaki ticari ilişkilerin en üst seviye çıkarılması için çalışmalarını aralıksız sürdüren İzmir İtalyan Ticaret Odası'nın Türk mermer üreticileri için 29 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında düzenlediği seyahat iki tarafın yüzünü güldürdü.
İzmir ile çevre illerde mermer ve doğal taş işleme ekipmanlarıyla ilgilenen firmaların üst düzey yetkililerinin yer aldığı seyahatte, doğal taş çıkartma ve işleme makineleri, filtre sistemleri ve teknolojileri sanayicileriyle ikili görüşmeler sağlandı.

Doğalgaz'da son durum

Levent Avangarde Hotel'de Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği  (KBSB) tarafından 9 Aralık Çarşamba günü düzenlenecek toplantıda; Rusya ile yaşanan kriz sonucu ortaya çıkan doğalgaz tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunulacak. Devletin 'Rusya Krizi' konusundaki tavrını destekleyen KBSB yetkilileri, konuya ilişkin çözüm önerilerini ve hazırladıkları Eylem Planını Kamuoyuna ilan edecek. KBSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İlhan ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren'in katılacağı toplantıdaki açıklamalar milyonlarca insanımızı ilgilendiriyor

Son 7 yılın en düşük seviyesinde

ABD ekonomisi Kasım'da net 211 bin yeni istihdam alanı yarattı. İşsizlik oranı geçen geçen ayki seviyesini korudu ve %5'te kaldı. İstihdam artışı ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde oldu. Bu da FED'in, bu ay sonunda yapmak istediği faiz artışı ihtimalini güçlendiriyor. Hükümetin yayınladığı raporda, istihdamın en çok inşaat, profesyonel hizmetler ve sağlık sektöründe arttığı belirtiliyor. İş kayıplarının olduğu sektörler ise madencilik ve basın. Çalışma Bakanlığı İstatistik Dairesi, 7 milyon 900 bin Amerikalı'nın hala işsiz olduğunu ve ayrıca 6 milyon 100 bin Amerikalı'nın da tam zamanlı işlerde çalışmak isteyip şu anda yarı zamanlı işlerde çalıştığını bildirdi. Geçen sene maaş oranları, yıllık enflasyon oranın biraz üzerinde, %2,3, artış gösterdi.

***

DİP EKSPRES

Kaybedilecek bir tek saniye bile yok

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) hızla bitirilmesi için tüm gayretin gösterileceğini belirterek 'Kaybedilecek bir tek saniye bile yok' dedi.

Rusya ile yaşanan sıkıntılı günlere denk gelen ziyaretin farklı bir  anlam kazandığını ifade eden Yavuz, Türkiye'nin uzun bir dönemden beri enerji arz  güvenliğini ve çeşitliliğini sağlamak için önemli açılımlar, politikalar  ürettiğini belirtti. Yavuz, Türkiye'nin bu kapsamda 2014'te Şah Deniz II sahasındaki  doğalgaz yatağına Türkiye Petrolleri (TP) aracılığıyla yüzde 19, aynı gazı  Hazar'dan  İtalya'ya kadar taşıyacak Güney Gaz Koridoru'nun Trans  Anadolu Doğalgaz  Boru Hattı (TANAP) ayağına da Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ)  aracılığıyla yüzde 30 ortak olduğunu hatırlattı. TANAP projesinin Türkiye açısından enerji arz güvenliğini sağlamanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine işaret eden Yavuz, Başbakan Davutoğlu'nun  Azerbaycan ziyareti sırasında Türkiye ve Azerbaycan arasında gerçekleşen  görüşmelerde TANAP projesinin daha hızlı bitirilmesi için siyasi desteğin  artırılması kararı verildiğini aktardı.