Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilerin uzun yıllardır talebi olan maaş promosyonunu yeniden gündeme aldı. Kurum, maaş promosyonu için üç kamu bankasının yöneticileriyle pazarlık için masaya oturulacak. Bu görüşmelerde bankaların promosyon için ikna olması bekleniyor. SGK'nın pazarlıktaki en büyük kozu yıllık 110 milyar tutarındaki emekli maaş ödemesi. Emekli maaşlarının yüzde 80'inin Ziraat, Halk ve Vakıfbank üzerinden yapıldığına dikkat çeken yetkililer, kurumun emekli maaşı olarak bankalara aylık milyarlarca lira yatırdığını belirtiyor. Görüşmelerin ardından emekliler için kişi başına 50-100 TL arasında maaş promosyonu alınabileceği ifade ediliyor.

Emekli maaşları, banka hesaplarına önceden aktarılıyor. Bankalar maaş ödemelerini belli takvime yayarak ödüyor. Örneğin 5,4 milyon civarındaki SSK emeklisine maaşları her ayın 19'u ile 25'i arasında ödeniyor. Bankalar bu arada hesaplarındaki emekli maaşlarını işletme imkanı buluyor. Ayrıca maaşını bankamatikten çeken milyonlarca emekli, 10 TL'nin altındaki miktarları bankada bırakıyor. Emekli sayısının 10 milyon 300 bin olması sebebiyle bankalarda bırakılan küçük miktarlar ciddi rakam oluşturuyor. Bankalar, birkaç bin çalışanı olan kurumlara bile ciddi miktarda maaş promosyonu ödüyor. SGK, bankaların maaş ödemeleri karşılığında emekliye promosyon vermesini iki yıl önce de gündemine aldı. Banka genel müdürleriyle yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedilemedi. SGK 2 yıl aradan sonra yeniden bankalarla masaya oturmaya hazırlanıyor.

Emekliye promosyon parası vermeye yanaşmayan bankalar, memur maaş ödemelerini alabilmek için kıyasıya yarışıyor. Kamu kurumları, maaş ödemeleri için bankalar arasında ihaleye çıkıyor. En yüksek promosyon ödemeyi kabul eden banka, maaş ödemesine hak kazanıyor. Son olarak Yurt-Kur personeli 3 yıl geçerli olacak promosyon anlaşmasında bir defaya mahsus ve tek seferde 1.350 lira aldı. İhaleyi en yüksek promosyon teklifini veren Ziraat Bankası kazandı.

Memurlara maaş aldıkları bankalar tarafından maaş promosyonu ödenmesi, emeklilerin de aynı talebi dillendirmesine neden oluyor. Kamuda maaş ödemeleri karşılığında bankalardan alınan promosyon paraları uzun yıllar oda teşrifatı, araç alımı ve makam giderlerine harcandı. 2007 yılı Temmuz ayında yayınlanan Başbakanlık genelgesinin ardından bu paralar memurlara verilmeye başlandı. Önceleri promosyon paralarının yüzde 70'i çalışana, yüzde 30'u çalıştığı kuruma kalıyordu. Sendikaların girişimiyle bu paranın tamamı memura ödenmeye başlandı. Bu gelişmenin ardından emekliler de maaş promosyonu alabilmek için harekete geçti. Ancak bankalar o dönemde promosyon parası vermeye yanaşmadı. SGK'nın bugünlerde yeniden gündemine aldığı maaş promosyonunda ödemeyi kamu bankaları yapacağı için ekonomi yönetiminin takınacağı tavır da etkili olacak. Bankaların memur emeklisine promosyon ödenmesine sıcak baktığı belirtiliyor.

SGK'nın verilerine göre Türkiye'deki toplam emekli sayısı 10 milyon 330 bin. SSK emekli sayısı 5 milyon 612 bin, Bağ-Kur emekli sayısı 2 milyon 256 bin, Emekli Sandığı emeklisi 1 milyon 881 bin ve diğer (yaşlılık, fakirlik maaşı) emeklilerin sayısı ise 581 bin.