Tüm kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkânı veren www.turkiye.gov.tr adresli sitenin sıklıkla kullanılan uygulamalarından birini de 'araç sorgulama' menüsü oluşturuyordu. Araç sorgulama menüsü, ikinci el araç alacak vatandaşların aktif olarak kullandığı uygulamalardan biriydi. Vatandaşlar almak istedikleri araçların kayda geçen tüm işlemlerini buradan öğrenebiliyordu. Ancak plaka numarası ile yapılan araç sorgulama uygulamasına son verilmesi, 2'nci el araç alım satımı işiyle uğraşanlar açısından sıkıntıya yol açtı. Alım satımı yapılacak araca ilişkin sorgulamayı artık yapamadıklarını belirten esnaf, aracın banka kredisi, üzerindeki hak kısıtlamaları, çalıntı olup olmadığı gibi bilgilere ulaşılamadığı için sektörde ciddi sorun yaşadığını bildirdi.

Esnaf, iltimas istiyor

E-devletteki araç sorgulamasının kaldırılmasıyla sektörde ciddi sorunlar yaşadıklarını belirten İTO 56. Motorlu Satışlar Grubu Komite Başkanı ve Otokent Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Coşar, 'E-Devlet şifresiyle aracın üzerinde banka kredisi, hak kısıtlamaları ya da çalıntı olup olmadığını, yani araç hakkındaki bilgileri öğrenebiliyorduk. Bu engellemeden sonra sadece notere gittiğimizde bilgileri görebiliyoruz. Bu durumda bizde ciddi sorunlara yol açtı. Örneğin, alıcı bir araba buluyor ve beğenirse sorgulama yapıp, kapora gönderiyordu. Şimdi göremediği için bu iş uzadı. Ya da birinden alacağınız olduğu zaman arabasına haciz koydurabiliyordunuz ve bu sistemden daha öncesinden hacizli olup olmadığı bilgisine de ulaşıyordunuz. Şimdi bu değişiklikle esnaf olarak hiçbir bilgiye ulaşamıyoruz. Ruhsattaki tescil tarihini bile göremiyoruz. Bu durum alıcıyı da olumsuz etkiliyor. Araçta rehin olduğunda, bu işlem kalktığında notere gidip işlemlere başlıyorduk. Ancak şimdi bunu yapamıyoruz. Noterde beklemek zorundayız. Bu zaman ve maddi kayba yol açıyor.  Noterlerde de sistem gidiyor ve yığılma oluyor. Alıcı şehir dışından geliyor ve arabayı almayı bekliyor. Ancak sistem kitlendiği için iş uzuyor ve satışı yapamıyorsunuz. Bu da sektörü olumsuz etkiliyor. Zaten ikinci el araba piyasasında ciddi sıkıntılar var. Bu yeni süreç daha da olumsuz etkileyecek. Esnafa iltimas gösterilmesini istiyoruz. Zaten işimizi bizden daha çok bakkal, kasap yapıyor. Hiç olmazsa bize bir şeyler yapılması gerekir' diye konuştu.

'Alıcıya zarar verecek'

Sistemin kaldırılmasına karşılık olarak kişilik hakkı ve özgürlüğünün gösterildiğini belirten galerici Mehmet Çelebioğlu, sözlerini şöyle devam ettirdi: E-devlette bu sistemin kaldırılması bizi olumsuz etkiledi. Kişilik hakkı ve özgürlüğü olarak iptal edildiği yönünde bir açıklama yapıldı. Aracı almak isterken aracın hacizli ya da rehinli olduğunu da görebiliyorduk. Şimdi bunu sadece noterde görebiliyoruz. Aracın pazarlığını yaptınız ve araçta sorun varsa sadece noterde görebileceksiniz. Araç kazalı ya da başka sorunluysa 5664'e mesaj atınca 5 lira karşılığında yine görebiliyorsunuz. Diğeri etik değil ama bu etik mi? Bu kaldırılmıyor ama e-devlette haciz ya da icra durumunu görebildiğimiz sistem kaldırılıyor. Elinizdeki birikimi bozduruyor ve araç almaya gidiyorsunuz ama hacizi ya da rehini olup olmadığını göremiyorsunuz. Bu durumda alıcının zaman, maddi ve manevi kayıp yaşamasına neden oluyor. Her şeyinizi hazırlayıp notere gittiğinizde ayakta kalıyorsunuz. İkinci el araçlarda ciddi sorunlar yaşanırken en azından bu konuda galericiye bir ayrım yapılabilir.