Mehmet Akif Çakmak- İzmir Ticaret Odası (İTO)'nun Temmuz ayı olağan meclis toplantısında ekonomik gelişmeleri değerlendiren İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2013 yılının zor geçmesinin beklendiğini ifade ederken, 2012 yılının yüzde 4 büyüme ile kapatılması halinde bile Türkiye'nin Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke olacağını ve dünyada da en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alacaklarını söyledi.

Tedbirli olalım uyarısı


Ünlü ekonomist Roubini'nin 2013 yılında şiddetli bir kriz yaşanacağını söylediğini ifade eden Ekrem Demirtaş, İTO Meclis üyelerine seslendi ve endişe edilmemesi gerektiğini fakat tedbirin de elden bırakılmaması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin 2012'nin ilk çeyreğinde yüzde 3.2 oranında büyüdüğünü belirten Demirtaş, "Yumuşak iniş yaptığımız dönemde eksiye düşmeden büyümemizi sürdürülebilir kıldık.  Eğer yıl sonunda yüzde 4'lük büyüme hedefine ulaşabilirsek yumuşak inişi gerçekleştirmiş olacağız. 2012 yılının sonunda bu rakamla dahi Avrupa'da en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer almayı başaracağız" diye konuştu. 

Suriye'deki çatışmalardan özellikle sanayicilerin ve nakliyecilerin zarar gördüğünü söyleyen Demirtaş, "En kısa zamanda barışın sağlanması lazım. Savaş uçağımız düşürüldü, savaş söylentileri çıktı. Ne dolar fırladı, ne de altın. Çünkü Türkiye kamu borcu, bütçe açığı ve bankacılık sistemi iyi yönetiliyor. Bu sayede Türkiye'deki piyasa faizi geriliyor. Batı'da faizlerin daha uzun bir süre düşük kalacağının anlaşılması, AB bankalarının sermaye sorunlarının çözümünün zorluğu, Türkiye'nin 'cari açığında' görülen nispi iyileşme yabancı yatırımcıyı, artan biçimde Türk finansal piyasalarına kaydırmaya başladı" dedi.