Mehmet Akif Çakmak- Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi'nin aylık olağan meclis toplantısında, TCDD İzmir Liman İşletme Müdürü Turan Yalçın, kruvaziyer turizminde yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Yıl sonuna kadar gelmesi planlanan gemi sayısının 300 olduğunu ifade eden Turan Yalçın, yolcu sayısının 2012 yıl sonunda 700 binlere yaklaşacağını belirtti. Turan Yalçın'ın 17 Temmuz'da 4 geminin aynı anda limana yanaşacağını söylemesi üzerine DTO Meclis Üyesi Yusuf Öztürk, kruvaziyer gemilerinin yük limanına yanaşmasını istemediklerini söyledi.

TCDD İzmir Liman İşletme Müdürü Turan Yalçın DTO İzmir Şubesi'nin olağan Meclis toplantısında kruvaziyer turizmi ile ilgili bilgi vererek, "Kruvaziyer turizminde iyi gidiyoruz. Bize gelen herhangi bir şikayet yok. Şu anda 100 bin yolcuyu geçmiş durumdayız. 2012 sonuna kadar 300 geminin İzmir'e planlı ziyareti var. Şimdiden planlanmayan 15-20 geminin daha İzmir Limanı'nı ziyaret edeceğini düşünüyoruz. Yaptığımız çalışmalara göre 700 bine yaklaşan bir rakamla 2012 yılını kapatacağız" şeklinde konuştu.

17 Temmuz'da 4 geminin birden İzmir Limanı'na yaklaşacağını söyleyen Yalçın, "Aynı anda 4 geminin birden yanaşması sıkıntı yaratabiliyor. Bir önceki liman başkanı yük limanına konteyner gemisi yanaştırmayacağını ve kruvaziyer gemisini yük limanına yerleştireceklerini söylemişti" dedi. konuştu. Bunun üzerine söz alan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Yusuf Öztürk, "Yük limanına kruvaziyer gemisinin yanaşması kötü bir görüntü oluşturuyor. Bu sorunun başka türlü çözülmesi lazım. Böyle bir görüntüyü gören turistler İzmir'e tekrar gelmeyebilir" dedi. Bunun üzerine tekrar söz alan Turan Yalçın, DTO'nun görüşlerini önemsediklerini ve yeni Liman Müdürü ile bir görüşme ayarlayabileceklerini söyleyerek, "Ortak bir toplantı düzenleyerek görüşleri ortaya koyalım. Gemi acenta şirketlerini de davet edelim. Kruvaziyer limanına ciddi paralar harcanarak düzenlemeler yapıldı. Artık turist gideceği yere gemiden indiğinde karar veriyor" diye konuştu.


EXPO için seçilirsem çalışırım

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, EXPO 2020 sürecini değerlendirirlen EXPO 2020 Yürütme Komitesi Başkanı adayı olup olmadığı konusuna değinerek, "Ben İzmir'e hizmet için yaşıyorum. Seçerlerse çalışırım, seçmezlerse de küsmem" dedi ve konunun Vali'nin takdirinde olduğunu ifade etti. Bir gazetecinin Paris'te BİE Genel Sekreteri Vicente Loscartales'e yaşanan istifaları sorduğunu söyleyen Dologh, "Kötülük uzaktan gelmez" diyerek soruyu soran gazeteciyi eleştirdi ve 2013 seçimlerinde kimsenin istifaları hatırlamayacağını ifade etti.