Hesaplamaların 2013 ve 2014 Ağustos aylarına ilişkin TÜİK istatistikleri verileri kullanılarak yapıldığına işaret eden Türketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, "Elli beş çeşit gıda maddesinin tamamının son bir yıllık dönemdeki fiyat artış oranları, asgari ücretli işçiler ve emekli işçiler ile emekli memurlar ve emekli öğretmenlerin maaş artış oranlarının üstünde gerçekleşti" dedi ve ekledi:

"Buna göre, çalışan asgari ücretlilerin, emekli işçilerin, emekli memurların ve emekli öğretmenlerin son bir yılda elli beş çeşit gıda maddesinde satın alma güçleri düşmüş ve gıda da yoksullaşmışlardır. Ağustos 2014’de Ağustos 2013’e göre, çalışan asgari ücretli işçinin maaş artış oranı yüzde 10.9, emekli işçinin yüzde 9.16, emekli memurunun yüzde 11.77, emekli öğretmenin yüzde 9.31 iken, elli beş çeşit gıda maddesinin fiyat artış oranları ise yüzde 12.22 ile yüzde 108 arasında değişmektedir."

Çakar'ın verdiği bilgilere göre, 26 gıda maddesinin fiyatı yüzde 12.22 ile yüzde 20 arasında, 22 gıda maddesinin fiyatı yüzde 20 ile yüzde 50 arasında, kuru fasülye, kiraz, fındık içi, antep fıstığı, kuru kayısının fiyatı yüzde 50 ile yüzde 100 arasında ve limon ve kayısının fiyatı da yüzde 100’ün üzerinde arttı.

 
53 MİLYON KİŞİ GIDA YOKSULU


Çakar, "Bugün Türkiye’de tüketicilerin yüzde yetmişten fazlası, yani, en az 53 milyon kişi gıda yoksulu olup yeterli ve dengeli beslenebilecek gıdayı satın alabilecek ekonomik güçte değildirler" dedi ve şöyle devam etti:

"Tüketiciler olarak Hükümete sesleniyoruz: Gıdada gerçekleri görünüz. Gıdada kronikleşen fiyat artışlarının nedeninin mevcut tarım ve gıda politikalarının yanlışlığından kaynaklandığı apaçık ortadadır. Tüketici haklarına ve halk yararına uygun tarım ve gıda politikaları acilen uygulamaya konulmalıdır. Gıdada tüketicilerin satın alma gücünü artıracak önlemleri acilen almanızı öneriyor ve bekliyoruz."