Mayıs 2011’de ESBAŞ'ta fabrikanın temelinin atılmasının ardından hızla yatırımını tamamlayan otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ABD’li firma Cummins'in tesislerinde 80 kişiye de istihdam sağlanırken, bu rakamın 3 yıl içinde 500’e ulaşmasının öngörüldüğü bildirildi. Fabrikanın açılışı için gerçekleştirilen törene, firma yetkililerinin yanı sıra Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki ve ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer de katıldı.

'BÜYÜME SERÜVENİNİN PARÇASI OLACAĞIZ'

Törende konuşan Cummins Components Group Başkan Yardımcısı ve Cummins India Ltd. Başkanı Anant Talaulicar, firmanın 190 civarında ülkede operasyonların sürdüğünü, 4 binden fazla çalışanları olduğunu ve geçen yıl 18 milyar dolarlık satışa imza attıklarını aktardı. Gelecek 3 yıl içinde bu rakamı 30 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını da söyleyen Talaulicar, "Operasyonlarımıza 50 yıl önce Hindistan’da başladık. Çin’de 35, Brezilya’da 40 yıldır aktif olarak çalışıyoruz. Bu bizim için bir gurur kaynağı. Son bir yıldır da artık Türkiye vatandaşı olduk. Ülkenizde verimli bir alışveriş yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Türkiye’nin bu büyüme serüveninin ayrılmaz bir parçası olacağından eminiz" diye konuştu.

ÇALIŞAN SAYISI 500’E ÇIKACAK

Talaulicar ayrıca, Türkiye’de yerleşirken farklı ek işlere de imza atmayı umduklarını anlatarak gelecek dönemde farklı teknolojilere yatırım yapabileceklerini, 12 bin metrekarelik alanın 40 bin metrekareye, 85 çalışanı ise 500’e çıkarmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

KAYA TUNCER’E VEFA

Cummins Filtration Başkan Yardımcısı Joseph Saoud, konuşmasına ESBAŞ’ın vefat eden Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer’i anarak başladı. Tuncer’in açılışta olamayışından çok derin üzüntü duyduğunu söyleyen Saoud, "Kendisinin vizyonu ve karakteri bizi çok etkiledi. Bütünlük, yenilik, üstün sorumluluk alma, çeşitlilik ve küresel katılım değerlerini biz de paylaşıyoruz. Sayın Tuncer bunları hayata geçirdi ve bu yeri dünyadaki en başarılı sanayi bölgelerinden biri haline getirdi. İzmir’de istihdam imkanı yarattı. Kazandıklarını halka geri vermenin önemini hiç gözardı etmedi" dedi.

'İZMİR DOĞRU SEÇİM'

Yatırımı 8 ay önce duyurduklarını şimdi ise 85 çalışandan oluşan bir aileye sahip olduklarını anlatan Saoud, çalışanların çok iyi bir eğitimden geçirildiğini, iyi eğitim almış bir teknik ekibin Cummins’in başarısı için çok önemli olduğunu belirtti. Yaklaşık iki yıl boyunca yeni fabrika yeri aradıklarını da hatırlatan Saoud, "Bu tesis için bölgedeki en iyi ülke demiştik. Kesinlikle İzmir’de bu tesisi açarak doğru seçim yaptığımıza inanıyorum. Birkaç ay içinde ekleme yapılacak ve dünyadaki son teknoloji ile yakıt modüllerinin üretimine başlanacak" ifadelerini kullandı.

TUNCER: OTOMOTİVE YOĞUNLAŞACAĞIZ

ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer de ESBAŞ’ın bütün şirketlere başarılı olmaları için yardım ettiğini vurgulayarak, "Gelecek yıllarda otomotiv sektörüne yoğunlaşmak istiyoruz. Yeni yatırımcı çekmek amacıyla değil çünkü alan kalmadı. Amacımız mevcut firmaların faaliyetlerine yardımcı olmak. Cummins’e buradaki yeni çabasında başarılar diliyorum" diye konuştu.

EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki ise yatırımın ülkeye ve bölgeye hayırlı olmasını dileyerek üzerlerine düşen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.