Esin Gençel- PricewaterhouseCoopers (PwC) şirketi tarafından gerçekleştirilen Küresel Aile Şirketleri Araştırması, Türkiye sonuçları Swiss Otel'de düzenlenen konferans ile açıklandı. Konferans,  PwC Türkiye Başkanı Cansen Başaran Symes, Türkiye Aile İşletmeleri Derneği Başkanı Şerife İnci Eren, PwC Türkiye Aile Şirketleri Hizmetleri Direktörü Mehmet Karakurt ve çok sayıda aile şirket temsilcisi katılımıyla gerçekleşti.

Yüzde 90'ı aile şirketi

Türkiye Aile İşletmeleri Derneği Başkanı Şerife İnci Eren, aile işletmelerinin yüzyılın vazgeçilmez sistemi olduğunu belirterek, "Aile işletmeleri ülkemiz ekonomisindeki şirketlerinin yüzde 90'ını oluşturuyor. İdealist firmalar hayallerinin peşinden emin adımlarla giderler. Tüm Türkiye'de organize olmayı hedefliyoruz. 2012'de yüzde 1 olan dünyadaki aile şirketleri içinde Türk aile şirketi temsilini yüzde 10'e çıkarmak istiyoruz. Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı'nın dünya zirvesini 2018'de Türkiye'de yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Aile şirketleri dalga kıran gibi


30'dan fazla ülkede bin 952 aile şirketiyle yaptıkları görüşme sonuçlarını aktaran PwC Türkiye Aile Şirketleri Hizmetleri Direktörü Mehmet Karakurt, Türkiye'den 99 aile şirketi ile yaptıkları birebir görüşmeler ile sonuç elde ettiklerini söyledi. Aile şirketlerinin kriz dönemlerinde bir dalga kıran görevi gördüğünü ifade eden Karakurt, "Aile şirketi olmayı insanlar eskiden utanılacak bir şey olarak görüyordu. Ama ekonomik krizlerle beraber aile şirketinin ayakta kalmanın bir yolu olduğu görüldü. Artık aile şirketleri ekonominin lokomotifidir. Ülkemizdeki aile şirketlerinin yalnızca yüzde 2'lik kısmı 5 yıl içerisinde küçülmeyi öngörüyor. Türkiye'deki aile şirketleri 2010 yılına kıyasla ülke ekonomisi hakkında daha az endişe duyduklarını ifade ediyorlar. Ülke ekonomisi için duyulan endişe yüzde 56'dan yüzde 37'ye geriledi" dedi.