Yoğun ilginin olduğu seminerde Av. Ali Yılmaz yeni TTK ile Türkiye'yi ticari yaşamda daha başarılı bir sürecin beklediğini ve yeni TTK'nın dürüst tüccarın, sanayicinin yolunu açtığını ifade etti.

Önemli değişiklikler gerçekleşti


Yeni TTK'da yapılan son değişiklikler hakkında da bilgiler veren Av. Ali Yılmaz, yeni kanunda denetim kapsamına, internet sitesi kurulması şartlarına, şirketlerin finansal tablolarının internetten yayınlanmasına, defter açılışlarına, hapis cezalarındaki değişikliklere ve şirket yönetim kurulu şekillerine ilişkin değişikliklerin beklentiler yönünde gerçekleştiğini ifade etti.

Avukat Ali Yılmaz: "Eşlerin yazılı rızası olmadan borçlanılamayacak"

Av. Ali Yılmaz yeni TTK'nın oluşturulma sürecinde tartışmalar sürerken, Borçlar Kanunu'nun gözden kaçırıldığını belirtti. Borçlar Kanunu'ndaki değişiklikle beraber borçlanmada eşlerin yazılı rızası alınacak olmasına değinen Av. Ali Yılmaz konu ile ilgili şunları söyledi:"Eşlerinizin yazılı rızası olmadan borçlanamayacaksınız. Bu durumun Türk aile yapısına uygunluğu son dönemde az da olsa basında tartışılıyor. Türk aile yapısına uymayan bu uygulama bazı düzensizlikler ortaya çıkarabilir. Ticari başarısızlıklara neden olabilir. Önemli ve gözden kaçırılmış bu konu üzerine çözüm üretilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yeni TTK'nın oluşturulması sürecinde gördük ki sizlerden gelen talepler TOBB'a iletildi, TOBB da girişimleri ile yeni TTK'da birçok maddede değişiklik yapılmasını sağladı. Sizin elinizde böyle bir güç var. Bu gücü kullanarak Borçlar Kanunu'nda da değişikliğe gidilmesini sağlayabilirsiniz. İlerleyen süreçte değişmesinin kaçınılmaz olduğuna inandığım bu konuya yolun başındayken sizlerin desteği ve önerileriyle müdahale edilmelidir diye düşünüyorum" dedi.

Başkan Adnan Saka:"Karşılıksız çek konusunda çözüm üretilmeli"

ALTO Başkanı Adnan Saka TOBB önderliğinde ülkedeki birçok oda ve borsanın Yeni TTK ile ilgili görüşlerini paylaştığını, paylaşmaya da devam edeceklerini belirtti. TOBB'un da girişimleri ile yeni kanunda birçok değişiklik yapıldığının altını çizen Başkan Saka çek konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti ve şunları söyledi:"Karşılıksız çek sorunu tehlikeli bir boyuta ulaştı. Karşılıksız çek konusunda geçtiğimiz Mayıs ayında yüzde 118'e varan bir artış söz konusu. Bu durum piyasada çek konusunda güvensizlik doğmasına neden oluyor. Bu durumun üzerine gidilmeli ve piyasada çek kullanımı güvenli hale gelmeli. TOBB bu konuda hükümete ve Türkiye Bankalar Birliği'ne kredi-çek geçmişinin izlenebileceği bir sistem kurulması önerisinde bulundu. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu önerinin detaylarına ilişkin bilgiler verdi. Buna göre; çek sahiplerine bir şifre verilir. Mal isteyene güven oluşmamışsa, çek geçmişinin görülmek istendiği belirtilir. Bu durumda çek sahibine gönderilen şifre satıcıya iletilir. Bunun için 3 dakika süre verilir. 3 dakika sonra sistem kendiliğinden kapanır. Çek sahibine yeni şifre gönderilir. Bu durumda çek sahibi istemediği zaman sicilinin görülmesi de söz konusu olamaz. Bizler oda olarak bu öneriyi destekliyoruz ve güven ortamının oluşması için çözüm olabileceğine inanıyoruz" dedi.

Avukat Ali Yılmaz'a plaket

Seminer sonunda 1 Temmuz itibari ile Yeni TTK'nın yürürlüğe girmesinin ardından, Oda olarak düzenledikleri bu seminere katılan tüm işletmelere yoğun ilgilerinden dolayı teşekkür eden ALTO Başkanı Adnan Saka seminerde yapmış olduğu bilgilendirmelerden dolayı da Avukat Ali Yılmaz'a teşekkür etti ve bir plaket verdi. n HM