Analistler, ABD tarafından IŞİD'e harekat düzenlenmesinin bölgede jeopolitik riskleri hafifleteceği algısı ve ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin faiz artırım sürecinin piyasa beklentilerinden daha önce başlayabileceği söylemlerinin, altın fiyatındaki düşüş eğilimini destekleyen unsurlar olarak öne çıktığını belirtiyor.

Dün yatay bir seyir izleyen altının ons fiyatı en düşük 1.215,83 dolar,  en yüksek 1.226,10 seviyesini görmüştü.

Bugün, güne 1.217,15 dolar seviyesinde başlayan altının ons fiyatı, jeopolitik endişelerin zayıflamasıyla birlikte en düşük 1.207,02 seviyesine gerileyerek bu yılın en düşük seviyesi olan 1.203,20 dolar seviyesine doğru düşüşünü devam ettirdi.

Analistler, yatırımcıların altın ve diğer emtialardan uzaklaşarak dolara yöneldiklerini bu nedenle doların son 4 yılın en yükseğine tırmandığının gözlendiğini, buna bağlı olarak altın fiyatında da eylül ayı başından bu yana devam eden düşüş trendinin sürdüğünü kaydetti. Bugün altının ons fiyatında yeni desteklerini test edebileceğini aktaran analistler, teknik olarak 1.200 dolar desteğinin, 1.215 doların üzerine çıkılması durumunda ise 1.225 direncinin takip edileceğini ifade etti.

"Altının onsunda 1.180 dolar seviyesi test edilebilir"

Garanti Bankası Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu konuya ilişkin değerlendirmesinde, altının doların güçlenmesinden dolayı gerilediğini belirterek, buna paralel olarak petrol fiyatlarının da düştüğünü dile getirdi.

Altının ons fiyatının 1.180 dolar seviyelerine kadar gerileyebileceğini ifade eden Kalyoncu, "Altının 1.180 dolar seviyelerinde bir desteği olacaktır, bu seviyeyi kırması kısa vadede kolay olmayabilir. Doların güçlenme trendinin de devam etmesini bekliyoruz. Altın da bu anlamda dip arayışlarına devam edecektir" dedi.

Kalyoncu, Uzak Doğu ve Hindistan tarafından altına olan fiziksel talebin şu an düşük olduğunu belirterek, bu fiziksel talebin yükselmeye başladığı zaman altının yükselme denemelerine başlayacağını aktardı.

Kalyoncu, altının düşüş süreci içerisinde ABD'nin IŞİD'e yaptığı harekatlarda tedirgin edici sıcak gelişmeler olması durumunda kısa vadeli yükselişler olabileceğini kaydetti.