Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol, müdürlük binasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de kadınların düşük ücretlerle çalışması, çocuk bakım imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle anne ve anne adaylarının iş hayatından çekildiklerini, bu nedenle kadınların işgücünde istihdam oranının da düştüğünü kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ev hizmetleri sektöründe kayıt dışı istihdam oranının yüzde 96 olduğuna işaret eden Erol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bunun önüne geçebilmek için 1 Nisan'dan itibaren "Evde Çocuk Bakımı Projesi"ni uygulanmaya başlayacağını açıkladı.

Projenin 2017 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanacağını belirten Erol, 30 aylık proje için Antalya, Bursa ve İzmir'in pilot iller seçildiğini ifade etti.

Annelere aylık 300 avro hibe

Projenin, bakanlık yönetiminde SGK bünyesinde yürütüleceğini belirten Erol, projeden 0-24 ay aralığında çocuk sahibi olan kadınların yararlanabileceğini söyledi. İş hayatına geri dönecek veya yeni girecek annelere çocuklarının bakımı için çocuk bakıcısı istihdam etmelerine yönelik aylık yaklaşık 300 avro hibe desteği sağlanacağını vurgulayan Erol, şöyle konuştu:

"Çocuğuna tek başına bakıp engelli çocuğu olan ve resmi makamlarca sertifikalı çocuk bakıcısı çalıştıran annelere yapılacak hibe desteği 390 avro civarında olacaktır. 24 aylıktan küçük çocuğu olan kadınların başvuru yapabileceği proje kapsamında çocuklar 36'ncı ayını doldurana kadar hibe desteği sağlanacaktır. Sosyoekonomik gelişmişlik düzeyleri, sigortalı çalışan sayıları, bir yılda analık iznine ayrılan ortalama çalışan sayıları, nüfus kriterlerine göre pilot il olarak seçilen Antalya, İzmir ve Bursa illerinde uygulanacak operasyon kapsamında ilimizde bin 500 anne ve bin 500 bakıcı olmak üzere 3 bin kadının istihdamı hibe yardımı ile desteklenecek olup, üç pilot ilde istihdamı desteklenecek kadın sayısı 5 bin anne, 5 bin çocuk bakıcısı olmak üzere toplam 10 bin düzeyindedir."

Bütçenin 38 milyon avrosu annelere

Projede hibe desteğinin Avrupa Birliği ve SGK tarafından karşılanacağını açıklayan Selim Erol, bütçenin yaklaşık 38 milyon avrosunun annelere mali destek olarak hibe edilmesinin planlandığının altını çizdi.

Erol, proje ile kayıt dışı çalışan çocuk bakıcılarının kayıtlı istihdamının artırılması ve çalışan annelerin doğum sonrasında işlerine geri dönme süreçlerinin kolaylaştırılarak işgücü piyasasından kopmalarının önlenmesinin amaçlandığına dikkati çekti.

Projeden yararlanmak isteyen anne ve bakıcılarda aynı illerde ikamet etmesi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları şartı arandığına değinen Erol, annelerin başvuru anında sigortalı çalışan olması, çocuk bakıcılarının ise en az ilkokul mezunu olması gerektiğini bildirdi.

Erol, başvuruların internet ortamından alınacağını, projeden yararlanmak isteyen anneler ile çocuk bakıcılarının "www.sgk.gov.tr" ve "www.antalyasgk.gov.tr" adreslerinden gerekli bilgilere ulaşabileceklerini sözlerine ekledi.