Yaz sıcaklarının artmasıyla birlikte pek çok kişi aracıyla tatile gidiyor. Makine Mühendisi Güngör Kaya’da aracıyla tatile çıkacak sürücülere yakıt ve para tasarrufu için alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verdi.

Yüzde 40 Tasarruf Mümkün

Kaya, yaptığı açıklamasında sürücünün izlediği yolun, yakıt tüketiminin artmasına veya azalmasına neden olduğunu dikkat çektiği açıklamasında araç kullanmadan önce alınacak bazı tedbirlerle ve de araç kullanırken dikkat edilecek bazı işlemlerle, yakıt tüketiminin yüzde 40’a varan oranlarda azaltılabileceğini belirtti.

Yakıt Tüketimini Azaltmak Sürücünün Kendi Elinde

Yakıt tüketimini azaltmanın en önemli detayının sürücünün kendi elinde olduğunu söyleyen Kaya, Taşıtları kullanma biçimimiz, aslında yakıt tüketiminde en önemli etkenlerden birisidir. Otomobili yanlış kullananların yakıt tüketimi de fazla olur. Bu nedenle sürüş tarzımızda ve  aracımızda yapacağımız ufak tefek değişiklikler yakıt tasarrufu yapmamızı sağlar. Dolayısıyla alınacak basit önlemler bizlerin yakıt masrafından büyük tasarruf yapmamızı sağlar’ dedi

 
Bu Tavsiyelere Dikkat

Makine Mühendisi Kaya, aracıyla tatile çıkacak olan sürücülere yakıt parasının asgari seviyelere çekilmesine fayda getirecek şu tavsiyelerde bulundu:

Düşük hızlarda vitesi yükseltmeyin. Motor devrine göre vites değişimi yapın. Vitesi değiştirmek için uygun motor devir aralığı; benzinli otomobillerde 3000-3500, dizel araçlarda 2000-2500′dür. Daha yüksek devirlerde değiştirilen viteslerde yakıt tüketimini artacaktır.

Uzun yolda sabit 80-90 km hızla yolculuk edin. 90 km’nin üstündeki her kilometre, yakıt tüketiminde yüzde 1 artış getirir.

Yüksek hız gibi düşük hız da tüketimi arttırır, 25 km’nin altında yol almamaya çalışın.

Takip mesafenizi koruyun. Güvenli takip mesafesi sizi gereksiz frenlerden ve hızlanmalardan korur ve yakıt tüketiminizin artmasına engel olur.

Motor tam ısınmadan gaza yüklenmeyin aksi taktirde aracınız yüzde 25 daha fazla yakıt harcar.

Periyodik bakımlarınızı mutlaka yetkili servislerde yaptırın ve orjinal parça kullanın. Unutmayın, zamanında yapılmayan bakım onarımlar ve ayarsız buji, yakıt tüketimini yüzde 10 arttırır.

10 bin kilometrede bir ön düzen ayarlarınızı servise kontrol ettirin.

Debriyajınız kaydırma yapıyorsa, ayarlatın. Kaydırma, yakıt tüketimini arttırır.

Araç üreticinizin tavsiye ettiği tip yakıt ve motor yağı kullanın.

Lastik havalarını aracınızın katalogunda verilen ve önerilen uygun basınçta kullanın. Düşük basınçlı lastik, sürtünmeyi  arttırır ve yakıt tüketimini yüzde 10 arttırır.

Fren balatalarınızın ayarlarının tam olduğuna emin olun, gereğinden sıkı balatalar sürtünme yaratacağından tüketimi arttırır.

Rölanti devrinin katalog değerinde olmasına dikkat edin. Yüksek devir yakıt tüketimini yükseltir.

Güneşte kalan aracı çalıştırmadan önce camları açarak içerdeki aşırı ısınmış havanın dışarı atılmasını sağlayın.

Aracınızda gereksiz yük-eşya bulundurmayın.