Mehmet Akif Çakmak- Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi'nin Temmuz ayı Meclis toplantısı yapılırken, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, EXPO Yürütme Kurulu'na seçilmesi hakkında açıklamalar yaptı. EXPO konusunda ustalık dönemine girdiklerini dile getiren Dologh, Vali Cahit Kıraç'ın EXPO 2020 Yürütme Kurulu'nun başına geçmesini de doğru bulduğunu söyledi. İzmir'de deniz yollarının daha çok kullanılması gerektiğini de belirten Dologh, Urla ve Güzelbahçe'den şehir merkezine yolcu gemi seferlerinin olması gerektiğini ifade etti. 

Karımı dul bıraktım

EXPO Yürütme Kurulu'na seçildikten sonra yaptığı "Nerede kalmıştık" yorumunun slogan haline dönüştüğünü söyleyen Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, "EXPO 2015 sürecinde karımı dul bıraktım. EXPO'yu yurtdışının yanında yurtiçinde de tanıtmalıyız. Burada hata bizlerin. EXPO'yu tanıtmamız lazım. Bu bir gönüllük işi. 2015 EXPO'sunda Milano'nun bizi medyadan takip ettiği ve bizim gideceğimiz yerlere bizden önce gittiği ortaya çıkmıştı. Şimdi farklı bir yol izleyeceğiz, nereye gittiğimizi kimse bilmeyecek" dedi. İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın hem Yönlendirme Kurulu hemde Yürütme Kurulu'nun başında olmasına da değinen Dologh, "Bence doğru bir karardı. Kullanılacak para hükümetin parası. Ayrıca Valimiz 5,5 senedir bu işle yatıp kalkıyor. Artık ustalık dönemimiz, geçen döneme göre büyük değişiklikler var" ifadelerini kullandı.


Deniz yolları trafiği rahatlatır

DTO İzmir Şubesi'nin deniz yolunun tercih edilmesi bilincinin artırılması amacıyla hareket ettiğini belirten Geza Dologh, konuşmasında İzmir'in deniz yollarını daha fazla kullanması gerektiğini de ifade etti. İZDENİZ'den aldıkları verileri paylaşan Dologh, "İzmir Körfezi'ndeki 8 iskelede günde 210 sefer yapılıyor. Sefer yapan toplam gemi sayısı ise 26. Bu oranların artırılması için İzmir'de deniz yolları ile ilgili yeni projelerin devreye girmesi gerekiyor. Örneğin sık sık gündeme getirdiğimiz Urla'dan, Güzelbahçe'den şehir merkezine yolcu gemi seferlerinin yapılması gerekiyor. Bu tür girişimler hem kent için trafiğini rahatlatır, hemde otopark sorununu azaltır. Geç, hiçten iyidir. Yeni alınacak gemilerle İzmir'in deniz taşımacılığından alacağı pay artacak" diye konuştu.