Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmir Ticaret Odası'nın düzenlediği 'İzmir İş Dünyası İle Buluşma' toplantısında bir araya geldi. İzmirli işadamlarıyla akşam yemeğinde buluşan Bakan Işık, Türkiye'nin dünyadaki ekonomik krizlerden en az şekilde etkilenerek çıktığını belirterek, "Şu anda bölgemizde ciddi bir ateş çemberi var. Türkiye'nin çevresinden 5'ten fazla ülkede devlet otoritesi kaybolmuş durumda. Böyle bir coğrafyada ve dünya konjonktüründe geleceğe emin adımlarla yürümek büyük başarıdır. Türkiye pek çok krizi yaşadı. Ama krizi fırsata çevirmeyi öğrendik. 2001 krizinde ağır bedel ödedik ama ciddi dersler çıkardık. Artık ekonomimizi makro temelde sağlamlaştırdık" dedi.


"TERCİH BİZİM TERCİHİMİZ"


Ekonomideki büyüme rakamlarındaki yavaşlamayı değerlendiren Bakan Işık, "Bütçe açığını kontrol altına alamazsınız' diyorlardı. Türkiye şu an Avrupa'nın en az bütçe açığı veren ülkelerinde biri. Sadece enerjimiz var. Buna rağmen ekonomimiz büyümeye devam ediyor. Son dönemlerde büyüme rakamlarında yavaşlama olması ekonomideki sorunlardan değil, hükümetin tercihidir. Biz cari açığı azaltmak için iç tüketimimiz azaltacak önlemler aldık. Şu anda sanayi üretim rakamı büyümeyi gösteriyor. Tercih bizim tercihimiz. Cari açıktan dolayı frene basan bir anlayışı benimsedik. Bunun yerine ihracata yönelen bir anlayışla büyümenin sürdürülebilir anladık" diye konuştu.


"NORMAL NİKAH YETMEZ, KATOLİK NİKAHI KIYACAĞIZ"

Ar-Ge ve inovasyona destek verdiklerini ifade eden Bakan Işık, İzmir iş dünyasından Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmalarını isteyerek, "Artık sanayiciyle üniversiteyi barıştırmayı bırakın, artık Katolik nikahı olacak. Artık üniversitelerin kendi evlerinde, sanayicinin kendi dünyasında olduğu dönemi bitirmemiz lazım" dedi.

"SAĞ-SOL ÇATIŞMASI YÜZÜNDEN MAALESEF ZAMAN KAYBETMİŞİZ"

Dünyadaki birçok ülkenin geçmiş dönemlerde sanayiye yaptığı yatırımlarla çok ileriye gittiğini vurgulayan Bakan Işık, Türkiye'nin ise gelişim açısından büyük zaman kaybettiğini söyledi. Bakan Işık konuyla alakalı olarak "Bugün Güney Kore'de bir firmanın cirosu Türkiye'nin ilk 500 firmasının cirosuna yakın. Maalesef bir şey unutuluyor. Dünya teknolojiyle uğraşırken biz kendi enerjimizi boşa harcamışız. 60-70'li yıllarda biz maalesef epey zaman kaybetmişiz. Şimdi kaybedilen zamanı telafi etmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İnşallah elimizdeki verilerle geleceğe çok daha güvenli bakmaya çalışıyoruz. Orta gelir tuzağından uzaklaşacağız. Yeter ki içi boş tartışmalarla uğraşmayalım. Bu noktada İzmir çok önemli. İzmir'de bulunan 9 üniversite bir nimettir. Bu üniversiteler bu şehri şaha kaldırır. Bu 9 üniversite bu şehre inanılmaz nefes aldırır" dedi.

Toplantı sonunda İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Bakan Işık'a üzerinde Agora Antik Kentin zemininde bulunan mozaiklerin yer aldığı kilim hediye etti.