Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtladı. Emekli maaşlarındaki düşüklüğü değerlendiren Şimşek, bunun nedenini Süleyman Demirel'e bağladı. Şimşek, 1991 yılında emekli yaşının 38'e düştüğünü bunun da emeklilerin maaşında düşüklüğe neden olduğunu iddia etti.

Soruları yanıtlayan Bakan Şimşek, "Bugün emekliler düşük maaş alıyorsa bunun nedeni Sayın Demirel'in 1991 yılında popülizm sonucu emekli yaşını 38'e kadar indirmesidir" dedi.

"DÜŞÜK MAAŞTAN DEMİREL SORUMLU"

Muhalefetin seçim vaatlerine ilişkin Şimşek, "(CHP'nin vaatleri) Türkiye hızlı bir şekilde büyük bütçe açığı ve büyük cari açık ile karşı karşıya gelecek. Dünyanın yatırımcıların ikiz açığa hiç tahammülü yok. İkiz açık demek, hem cari açık ham bütçe açığı aynı anda olursa, Türkiye krize girmişti. 1990'lı yılların tamamında bunu görürsünüz. Türkiye'de ne zaman ikiz açık olursa, kriz olmuştur. Bunlar krizde çok ustalaşmışlardır. SSK, 1990 yılında açık yoktu, fazla vardı. Sayın Demirel geldi emeklilik yaşını kaldırdı, ondan sonra 38 yaşında milletin emekli olmasının önünü açtı. SSK'nın da Genel Müdürü ana muhalefetin lideriydi, SSK çok hızlı bir şekilde Türkiye'nin en büyük kara deliğine dönüştü. Ben size basit bir şey söyleyeyim, emeklilerimizi kandırıyor. Bugün eğer 1991 yılında o popülist vaatte bulunulmasaydı, o popülist vaat sonucu insanları 38 yaşına emekli etmeselerdi, o dönemde, ama o hükümetin içinde CHP de var. SHP, DYP koalisyonuydu. Bu koalisyon SSK'yı büyük bir kara deliğe dönüştürmeseydi bu sene biz emeklilerimize 160 milyara yakın, 158 milyara yakın para ödeyeceğiz. Bu maaşı SGK prim yetmediği için biz SGK'ya 80 milyar lira aktarıyoruz. Bugün Türkiye'de emekli yaşı dünyadaki gibi olsaydı, popülizm yapılmasıydı, bugün emekli sayımız 11 milyon yerine 6 milyon olurdu. Emeklimize bugünkü maaşının iki katını zaten verirdik. Sayın Demirel'in 1991 yılında popülizm sonucu emekli yaşını 38'e indirmesidir. Bu o dönemde Genel Müdür, Sayın Kılıçdaroğlu'dur. Sayın Kılıçdaroğlu popülizmi çok iyi biliyor, ben o kadar mahir değilim. Bu tartışmayı da hiç sevmiyorum" diye konuştu.

Muhalefetin seçim vaatlerini değerlendiren Şimşek, "Bu vaatlerin konuşulacak tarafı yok, çünkü bu vaatlerin iççi boş. Rekabetin vizyon üzerine olması lazım. Kaynağı olmayan vaatler milleti kandırmaya yöneliktir" dedi.