Ali Budak-İzmir'de balık fiyatlarının uygun olmasına rağmen vatandaşların balığa ilgi göstermediğini söyleyen balıkçı Hasan Güven, 'Ülkedeki ekonomik durumdan kaynaklanıyor olabilir. İnsanlar kira, elektrik, su ve doğal gazdan sonra balık alıyor. Öncelikleri farklı yaşamaları için zorundalıklarını yerine getiriyor ve parası kalınca bize geliyor. Şu anda hamsi ve sardalyeyi kilosu 5 liradan satıyoruz. Ancak rağbet eden yok. 5 liraya dışarıda tavuk döner yenemezken balık satıyoruz. Diğer balıkların fiyatları da uygun aslında ancak almıyor ya da alamıyor insanlar. Türkiye'deki ekonomik durgunluğun bir yansıması olduğunu düşünüyorum. Parası olmayan zaten alamıyor. Parası olanlar da uygun balıkları tercih ediyor. Şu an da tam balık mevsim ama pazarda ciddi bir durgunluk var. Umarım önümüzdeki günlerde biraz daha açılır ve insanlar balık tercih eder' diye konuştu.

1 kilo balık 4 kişiye yeter

İzmir'de insanların parasına göre balık aldığını, hamsi ve sardalyeyi kilosu 5 liradan sattıklarını söyleyen balıkçı Hüseyin Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Balığı çöpe atmıyoruz ve satıyoruz. Ama tabi ciddi bir yoğunluk yok. Aslında fiyatlar çok iyi ama vatandaş çok almıyor. Diğer zamanlarla kıyasladığımızda daha durgun ama genel olarak balığımız elimizde kalmıyor.  Tabi ciddi bir durgunluk var. İnsanlar parasına göre balık alıyor. Kilosu 5 liraya balık satıyoruz. Buna göre çok daha yoğun olması gerekirken bir durgunluk var. Önümüzdeki günlerde ben açılacağını düşünüyorum. Umarım açılır. Bu vatandaşımız için de çok iyi olur. Aslında 5 liraya balık 4 kişilik bir aileye çok rahat yeter. Tabi vatandaş da ekonomisini düşünmek zorunda bakalım ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.'

Sıra gelmiyor

Balık fiyatlarının çok uygun olduğunu ancak alım güçlerinin çok fazla olmadığını söyleyen vatandaşlar, 'Kira, elektrik, su, yakıt sonra çocukların okulu derken aldığımız paradan bir şey kalmıyor. Yine alıyoruz çünkü balıkta çok önemli. Ancak biz her hafta 1 kilo en ucuzunu alıyoruz. Diğerlerine zaten gücümüz yetmiyor. Umarım diğer balıkların fiyatları azalır da bizlerde alabiliriz. Ekonomik olarak kötü durumdayız. Devletin vatandaşını düşünmesi lazım' dedi.