İş güvenliği malzemeleri, kişisel koruyucu donanımlar grubunda kafa, baş koruyucular denildiğinde en kalem baret dir. Baret adeta iş güvenliğinin değişmez simgesi haline gelmiştir.

Baretler farklı çeşitlerde üretilebilmektedir. Bir baret tekstil içlikli, plastik içlikli, çenelikli, ter bantlı, hava delikli, vidalı, cırtlı olarak üretilebilir. Bu seçenekler tamamiyle kullanıcının ihtiyaç ve konforuna göre dizayn edilmiştir.

Ayrıca baretlerde kulaklık takılabilen, vizörlü veya gözlüklü gibi ek kişisel koruyucu donanımlar ile satılan modelleri de mevcuttur.Bir diğer yandan normal korumanın dışında elektriğe danayımlı elektrikçi barete veya ısıya , sıcağa dayanıklı baret seçenekleri de mevcuttur.

Kafa koruma, baret kullanımı ne zaman gereklidir?

Çevrede herhangi bir maddenin düşme riski varsa endüstriyel güvenlik bareti takılmalıdır. Yüksekte yapılacak herhangi bir iş için çene kayışı olan endüstriyel bir güvenlik bareti kullanılmalıdır. Kafadan alınan herhangi bir şok riskine karşı alınması gereken en düşük önlem, Endüstriyel Bump Cap, Top Cap, Hard Cap kullanımıdır. Bu ürünlerin bir diğer adı da darbe emici şapkadır. Ancak unutulmamalıdır ki darbe emici şapkalar hiçbir zaman bir baretin yerini tutmaz.

Baretler çeşitli renklerde üretilebilmektedir. Peki bu renkler ne anlama gelmektedir, hangi tip personel hangi bareti tercih etmektedir ?

* Beyaz baret yöneticiler, ziyaretçiler ve teknik personel (mimar, mühendis, tekniker) içindir.

* Sarı baret işçiler içindir.

* Mavi baret bakım grubu ve formenler içindir.

* Turuncu baret ustabaşı ve teknisyen içindir.

* Yeşil baret sağlık personeli içindir.

* Kırmızı baret iş güvenliği, yangın, savunma personeli ve kalite kontrol ekipleri içindir.