Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hedefindeki Merkez Bankası'ndan açıklama geldi. Erdoğan'ın faizleri düşürmediği gerekçesiyle sert sözlerle eleştirdiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faizlerin daha da düşmesi için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'dan yeni açıklamalar geldi.  Başçı, "Dünkü Avrupa Merkez Bankası kararından sonra Euro bazında mevduat faizlerinin daha da düşmesini sağlayacak teknik bir adım planlıyoruz, bugün onu da açıklamayı düşünüyoruz" dedi.
 
Başçı, ihracatçılara düşük maliyetle finansman sağladıkları reeskont kredilerinin kapsamını genişlettiklerini dile getirerek, "Turizm ve sağlık turizmi gibi bazı döviz kazandırıcı hizmetleri de finansman kapsamına alıyoruz.

Eximbank dışında bankalarımızın ve faktoring şirketlerimizin de bu kredilere daha fazla aracılık etmelerine imkan sağlayacak düzenlemeler yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Başçı ayrıca, 2015 yılında Türkiye için güçlü ve dengeli bir büyüme döneminin başlangıç yılı olacak nitelikte gelişmeler olduğunu belirterek, "(Önümüzdeki dönemde) hem enflasyonun hem reel faizlerin düşmeye devam etmesi kuvvetle muhtemel" dedi.

TCMB REESKONT KREDİSİ LİMİTİNİ 17 MİLYAR DOLARA YÜKSELTTİ
 
Başçı TL faizlerinin gelecekte izleyeceği muhtemel seyirle ilgili detayları, önümüzdeki hafta Salı günü yapılacak enflasyon raporu basın toplantısında paylaşacaklarını ekledi.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, reeskont kredisi limitinin 15 milyar dolardan 17 milyar dolara yükseltildiğini ifade ederek, ihracatın yanı sıra döviz kazandırıcı hizmetlerden turizm hizmetleri, sağlık hizmetleri, müşavirlik, yazılım ve mühendislik hizmetleri, taşımacılık hizmetleri ile bakım ve onarım hizmetlerinin de reeskont kredisi kapsamına alındığını bildirdi.