Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) 56 yaşına kadar biriktirdiği parasını çekmeyip, “gelir sigortası”na yatıranlara sağlanan vergi teşvikine on yıllık süre koşulu getirildi. Parasını daha erken çekenlerden vergi alınacak.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, Hükümet, BES’te biriken tasarrufların daha uzun süre sistemde kalmasını sağlamak amacıyla vergi teşvikinde değişiklik yapma kararı aldı. Konuyla ilgili yasal düzenleme TBMM’ye sunulan torba yasa tasarısı ile gerçekleştirilecek.

ŞU AN YÜZDE 5 GELİR VERGİSİ KESİLİYOR

Yürürlükteki mevzuata göre, BES’e en az on yıl prim yatıran ve 56 yaşını doldurmuş kişiler paralarını alıp sistemden çıktıkları takdirde, nema tutarının yüzde 5’i oranında gelir vergisi ödüyorlar. BES’te biriken paranın ömür boyu veya belli bir süreyle emekli aylığı olarak ödenmesi ise “tek primli yıllık gelir sigortası” ile sağlanıyor. 2012 yılında yapılan bir düzenlemeyle, BES’te biriken parasını tek primli yıllık gelir sigortasına yatıranlara vergi teşviki getirildi. Bunlardan, yüzde 5 oranındaki gelir vergisi stopajının alınmaması kararlaştırıldı.

ZORUNLU HALDE VERGİ YOK

Vergi teşviki, uygulamada beklenen sonucu vermedi. Vergi avantajından yararlanmak için BES’te emekliliği hak ettikten sonra, biriken parasını gelir sigortasına yatıranlar, herhangi bir süre koşulu bulunmadığı için birkaç ay sonra paralarını çekmeye başladılar.

Torba yasa tasarısıyla, tek primli yıllık gelir sigortasına yatırılan paralarda vergi teşvikinden yararlanabilmek için on yıl koşulu getirildi. Buna göre, vergi muafiyeti bundan böyle sadece, BES’te biriken parasını en az on yıl süreyle veya hayat boyunca emekli aylığı olarak ödenmesini kabul eden kişilere uygulanacak. On yıllık koşulu kabul eden ancak bir süre sonra vazgeçip parasının tamamını tek seferde isteyenler ise ayrılma tarihinde yapılan ödemelerin içerdiği irat tutarı üzerinden vergi ödeyecekler.

Vefat, maluliyet, tasfiye gibi zorunlu nedenlerle paraların ödenmesi durumunda ise herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak.

13 MİLYON YENİ KATILIMCI

BES’te gündemdeki en önemli düzenleme olan otomatik katılım ile 13 milyon yeni katılımcı edinilmesi bekleniyor.

ESKİLER ETKİLENMEYECEK

Tasarıya bir de geçici madde eklendi. Torba yasa tasarısı yürürlüğe girmeden önce imzalanmış tek primli yıllık gelir sigortası sözleşmeleri, bu değişiklikten etkilenmeyecek. Bu durumdaki kişiler on yıllık süreyi tamamlamadan gelir sigortasındaki paralarının tamamını çekseler bile vergi ödemeyecekler.

Bu nedenle, BES’te on yıl ve 56 yaş koşulunu doldurmuş olan kişiler, tasarı yasalaşana kadar paralarını çekmeyip, topluca tek primli yıllık gelir sigortasına aktarırlarsa, bir ay sonra bu parayı çekmiş olsalar bile yüzde 5 oranındaki vergiden kurtulacaklar.