Türkiye'de ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler beyaz eşya sektöründe de kendini göstermeye başladı. Sektördeki durgunluk Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde de gündeme taşındı. Özellikle iç piyasada ciddi sıkıntılar yaşandığı ve bu sorunların sadece devletin afları ve desteğiyle de çözülemeyeceği yönünde açıklamalar getiriliyor. Ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler sonrası iç piyasada ciddi bir durgunluk meydana geldiğini söyleyen sektör temsilcileri, yaşanan durgunluğun nedenini vatandaşın alım gücünün çok düşmesi olarak gösterdi.

'Alım gücü olmadığı için sektör yerlerde sürünüyor'

Beyaz eşya sektöründe özellikle iç piyasada ciddi bir durgunluk olduğunu belirten İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği (İZBEYDER) Başkanı Metin Aztekin, 'İç piyasadaki bu durgunluğu kredi kartlarına getirilecek olan 9 ya da 12 taksit seçeneği değiştirmeyecek. Çünkü artık kredi kartlarında da limit kalmadı. Vatandaşın alım gücü çok fazla düştü. Bu düşüklük ise ister istemez sektörü çok kötü etkiledi. Beyaz eşya sektörü resmen yerlerde diyebiliriz. Bunun yanında internet satışları da sektöre ciddi zararlar vermeyi sürdürüyor. İnternette işleyen haksız rekabet ortamı dışarıda mağaza işletenleri etkiliyor. Bu sorunu da bir türlü çözemiyor ve satışlara engel olamıyoruz. Şikayetlerimizi de sürekli dile getiriyoruz ancak hala bir değişiklik yaşanmadı. İnternetten beyaz eşya satılması hala sektörümüzün en büyük sıkıntılarından birisi olmayı sürdürüyor' ifadelerini kullandı.

Kredi kartlarına taksit kolaylığı çözüm olmayacak

Aztekin, kredi kartlarına kolaylık sağlanacağı yönünde yapılan açıklamayı da şöyle değerlendirdi: Ekonomide şu anda çok ciddi bir sıkıntı olmasından dolayı kredi kartları da çözüm olmayacak. Çünkü onlar da doldu ve boşluk kalmadı. Bu sorunun çözümü de yok. Çünkü genel piyasa düzelmeden sektörümüz düzelmez. Ancak devletin vereceği bazı kararların desteği olabilir. Bu desteklerden biri de devletin getirdiği vergi affı olabilir. Sektörün en önemli sorunu piyasada paranın olmamasıdır. Ortada para dolaşmıyor. Bu ciddi bir sorun. Bunun yanı sıra finansa ulaşmak da zorlaştı. Eskiden bankalar kredileri açık tutuyordu ama yaşanan sorunlardan dolayı artık bankalar da krediye ulaşmayı zorlaştırdı.

İhracatta durgunluk yok

İhracat ayağında herhangi bir durgunluk olduğu yönünde bilgisi olmadığını da vurgulayan Aztekin, 'İhracatta firmaların ticaretlerinde bir sorun yaşadıkları yönünde bir malumat sahibi değilim. Ancak olsaydı muhakkak bilgimiz de olurdu. Zaten sorun ülkemizdeki vatandaşların parası olmamasından kaynaklanıyor. Ekonomideki genel sorunlar düzelmeden sektörde bir düzelme olmaz' ifadelerini kullandı.