Bodrum'da Ramazan Bayramı tatiliyle birlikte otellerdeki doluluk oranı artmaya başladı. Tatilin sektöre bir rahatlama getireceğini öngören sektör temsilcileri, Rusya ve İsrail ile olumlu gelişmelerin yaşanmasına bağlı olarak umutlarını arttırdı. Bazı turizmciler ağustos ayında ufak da olsa etkilerinin görülmeye başlayabileceğini belirtirken, bazı sektör temsilcileri ise yabancı ülkelerle iyi ilişkilerin 2017 yılı için daha umut verici olduğunu söyledi. Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Halil Özyurt, bayram tatilinin doluluk oranlarını arttırdığını belirterek, şöyle dedi:

"Bodrum'da bayramın iyi geçmesini bekliyoruz. Şu an yüzde 100'e yakın doluluk var. Dış politikadaki olumlu gelişmelerin faydası olacağına inanıyorum. 2014 yılında 4.5 milyon olan Rus turist sayısı, geçen yıl 3 milyon 250 bine, bu yıl da yok denecek kadar az bir sayıya geriledi. Rusya ve İsrail ile olan olumlu gelişmeler de turizme olumlu olarak yansıyacak. Rusya, İran pazarı anında reaksiyon gösteren pazarlardır. İsrail de aynı şekilde. Ortadoğu ve Doğu pazarları anında uçak seferleri koyabiliyor. Ağustos ayında etkileşimlerini görmeye başlarız. 2017 yılı için daha da iyi olacağını umut ediyorum."

"TURİZMCİLER 2017 YILI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADI"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, şöyle dedi:

"Ülkemizde herkes bayrama ve tatile hasret kaldı. Turizm alanları içinde Bodrum iyi görünüyor. Tam toparlanırken sorunlarla boğuşmaya devam ediyoruz. Psikolojik olarak 9 günlük tatil iyi ama, derdimizi çözeceğini beklemiyoruz, en azından nefes aldırır. Rusya ve İsrail ile diyalogların olması turizme olumlu yansıyabilir. 2016 turizmini artık geride bıraktık. Biz seyahat acenteleri ve tur operatörleri olarak, 2017-2018 için endişe içindeydik. Çalışmalarımızı gelecek yıla çevirdik. Bu olumlu gelişme dünyadaki Türkiye algısının değişmesini sağlar. Biz güvenli nokta değiliz algısı var. Rusya ile pozitif diyalog genel algının değişmesine olumlu olacak. 2017'nin de kaybedilmiş bir yıl olmaması için barış için bir şeyler yapmalıyız."

"TURİZMCİYE CAN SİMİDİ OLACAK"

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, bayram nedeniyle yaşanılacak olan doluluğun koca bir seneyi tolere etmesini beklemediklerini belirterek, "Uzun süreli bir tatil olması çok güzel, doluluklar da can simidi olacak nitelikte. Ama koca bir seneyi tolere edecek kadar yeterli değil. Turizmciye nefes aldıracak" dedi.

Karcılıoğlu, Rusya ile kaydedilen olumlu gelişmelerin ise bu sezon için bir etkisinin beklenmesinin mümkün olamayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Turizm bir matematik işidir. Bugünden yarına mümkün değil. Hala net bir demeç yok. Diyelim ki özür dilendi, hamle beklemek doğru olmaz. Uçak meselesi nasıl çözümlenecek, nereden uçak bulup, turist yağdıracaklar. Bütün turistler tatil programını yaptı. ‘Kurtulduk, bu işler bitti, Ruslar akın etmeye başlayacak' diye bir şey yok. Terör tırmanışta, Ruslar etten kemikten insan değil mi? En korunmalı güvenli sayılan havalimanında 3 terörist kendini patlattı. 2 ülkeyle anlaştık diye turistin geleceğini sanmıyorum. Gelecek yıl içinde yine 4 buçuk milyon Rus turist gelmez. Fiyatlar 17 yıl öncesine geriledi. Fiyatlarda çekişmeler yaşanacak. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız. Anlaşmalar yapıldı diye turizmciler olarak yeni yatırımlara ya da borçların altına girmemeliyiz."