Bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen Türkiye Enerji Zirvesi'nin açılışı Gaziantep Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Zirveye; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Gaziantep Valisi Erdal Ata, TBMM Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, işadamları ile davetliler katıldı.

Zirvenin açılışında konuşan TBKK Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, özel sektörün enerji alanına büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin özellikle yenilenebilir enerji anlamında gücünü artırması gerektiğini belirten Mazıcıoğlu, "Enerji ülkelerdeki refah seviyelerini artıran, büyümeyi gösteren önemli bir unsur. Son 12 yıllık dönemde birincil enerji döneminin yaklaşık 2 kat arttı. 2023 yılında şimdi kullanılan enerjinin yaklaşık 2 katı enerji kullanılacağı ön görülmektedir. 2009 yılından itibaren yenilenebilir enerji santrali konusunda önemli aşamalar kaydetmiştir. Türkiye'deki enerji üretim tesislerinin yüzde 40 yenilenebilir enerjiden oluşuyor. Ucuz ve kaliteli enerji sağlayabilmek için devreye alınan üretim tesislerin sisteme entegrasyonu en öncelikli hedefimizdir" dedi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da kalkınmanın itici gücü olan enerji ihtiyacını karşılamanın Türkiye için önemli sorun olduğunu dile getirdi. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının üst düzeyde kullanılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Hidroelektrik, rüzgar, güneş enerjisi ve yerli kömürlerin kullanıldığı termik santrallere eğilmeliyiz. Bunları da kurulacak nükleer santrallerle destekleyip enerji çeşitliliğini sağlamalıyız. Bunları yaparken çevreye duyarlı olmalıyız. Bu hedefe 12 senedir süren siyasi istikrarla ulaşacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ise konuşmasında Türkiye'de kamunun yerini özel sektöre bıraktığına dikkat çekti. Kamunun yeni süreçte denetim mekanizması görevini üstleneceğini belirten Bakan Yıldız, "Bu değişim ve dönüşümü salondaki arkadaşlarımızla yönetiyoruz. Bu bir ekip çalışması, senkron çalışması. Birimizin emeğinin eksik olması halinde hepimizin gayreti boşa düşeceği bir sektördeyiz. O yüzden herkes üzerine düşeni yerine getirmeli" dedi.

Değişimi gerçekleştirirken, kamunun da küçültülmemesi gerektiğini vurgulayan Bakan Yıldız, "Bu değişim ve gelişim sırasında, özel sektöre çok düşük ya da yüksek kar verilmeyecek. Piyasadaki makul değerler ne ise özel sektör onu alacak. Enerji sektörümüz hızla büyüyor. Bunu kim yaptı? Özel sektör büyüttü, kamu ise önünü açtı. Özel ve kamu eş zamanlı çalışmazsa bu büyüme sağlıklı olmaz. Son 2 yılda tüketimden daha fazla arzın olduğu bir Türkiye haline geldik. Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı geliştirip, ithal kaynaklarımızı yerli hale getirmeye çalışacağız. Ekonomik sınırlarımızı geliştireceğiz. Yeni Türkiye'den kastımız da budur" diye konuştu.

BORCUNU ÖDEMEYENİN ELEKTRİĞİ KESİLECEK

Bakan Taner Yıldız daha sonra dinleyicilerin sorularını cevapladı. Son günlerde Güneydoğu'da elektrik kesintileri ile başlayan protestoların hatırlatılarak yöneltilen bir soruya Bakan Yıldız şöyle yanıt verdi:

"Elektrik borcunu ödemeyen ve yapılandırmak istemeyenlerin elektriklerini keseceğiz. Türkiye'de 3 bölgeyi çıkardığımız zaman elektrikteki kayıp ve kaçak oranı Avrupa ortalamasının altında kalıyor. Her kim olursa olsun evinde, işyerinde kullandığı elektriğin borcunu ödeyecek. Ödemede zorluk yaşayan ve borcunu ödemek isteyenlere de yardımcı oluyoruz. Ama 'ben borcumu ödemeyeceğim, elektriği de kullanmaya devam edeceğim' diyen varsa çok açık ve net konuşuyorum onun da elektriği kesilecek."