Serada yetiştirilen kiraz, erkenci özelliğiyle pazar değerini arttırırken, üreticinin açık alanda karşılaştığı, zirai don, dolu ve yağmur gibi sorunları da ortadan kaldırıyor.

Kemalpaşalı çiftçi Mustafa Özyurt yaptığı açıklamada, serada yetişen kirazı aslında 30 Martta hasat etmek istediklerini ancak geçen ayın soğuk geçmesi nedeniyle bunun mümkün olmadığını söyledi.

Gelecek yıl sera kirazını mart ayının sonunda hasat etmeyi hedefleyen Öztürk, "Bu yıl hasadı 30 Mart'a yetiştirebilseydim kirazın kilosunu 300 liradan satabilirdim" dedi.

Torun sevgisi serada kiraz yetiştirtti

Serada kiraz yetiştirme fikrinin torunundan çıktığını belirten Özyurt, şöyle devam etti:

 "2012 yılında torunum bana 'Dede kiraz olmadı mı?' diye sordu. Ben de 'Oğlum daha 2 haftası var, olmadı' dedim. 'Dede serada olmaz mı?' deyince, 'Olur' dedim. Sabah kalktım seracıyı aradım ve o hafta bu serayı kurdum."

Özyurt, serada kiraz yetiştiriciliğinin o yıllarda daha önce denenmediği için ilk 2 yılının deneme yanılmayla geçtiğini kaydederek, "İlk 2 yıl acemiliğimize ve bilgisizliğimize denk geldiği için pek verim alamadık. Bu sene çok güzel, biz de çok tecrübe kazandık" diye konuştu.

Serada kiraz yetiştiriciliğini Kemalpaşa ve çevresindeki yerlerde yaygınlaştırmak istediklerini dile getiren Özyurt, "Avrupa'ya turfanda kiraz satmayı hedefliyoruz. Turfanda kiraz ile normal sezonda yetişen kiraz arasında yaklaşık 50 kat fiyat farkı olacak. Şu anda 150-200 liraya satabileceğimizi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Özyurt, 3 bin 200 metrekare alanda 120 kiraz ağacının bulunduğu seranın, 200 bin liraya mal olduğunu ve buradan 3 ton kiraz almayı hedeflediğini sözlerine ekledi.